Varje gång en student får vägledning av Drivhuset i Karlstad kring sin företagsidé, och idén sedan leder ända fram till ett nytt företag, går Johanna Rurling fram till ett stort rör och lägger i en färggrann boll.
– Jag hoppas få placera en mängd bollar i röret framöver, och känner på mig att det kommer bli så. Allt fler studenter väljer att starta eget företag under eller efter sin utbildning. Det sjuder av kreativitet bland studenterna, säger Johanna Rurling, ny chef på Drivhuset.
Under året söker sig mellan 100 och 250 studenter till Drivhuset för att få vägledning inför sitt beslut om att starta eget.
– Siffran varierar, men det närmaste året hoppas vi nå det högre intervallet, och helst ännu högre.
Hur många startar till slut eget?
– Man kan säga att en av fyra studenter som deltar i vägledningen startar eget, och då främst tjänsteföretag. De som väljer att inte starta företag blir ändå företagsamma. Alla som deltar i vägledningen har visat att det finns kreativitet inombords, menar Johanna Rurling.
Drivhuset i Karlstad var 1993 först i landet att starta den här typen av verksamhet. Bakom satsningen stod två studenter vid universitetet, Christer Westlund och Fredrik Langborg.
Drivhusets uppgift är att se möjligheter och lösningar.
– Fokus ligger hela tiden på entreprenören och den blivande kunden. Drivhuset bedömer aldrig studenternas idéer, vi bara vägleder dem efter deras behov och specifika situationer. All vägledning är gratis och sker under sekretess, säger Johanna Rurling.
Kunden i fokus
De senaste elva åren har hon arbetat på Ikeas kundtjänst i Oslo.
– Där sattes kunden alltid kunden i fokus. Det är något som studenterna tidigt måste tänka på i sitt företagande.
Hon glömmer aldrig Ingvar Kamprads uttalande om att "bara för att man är bäst betyder det inte att man är bra".
– Hela tiden handlar det om att bli bättre och lösningen är att kunden hela tiden är i fokus. Känner kunden lojalitet med sitt företag kommer kunden tillbaka och det blir nya affärer.
Det kanske går en ny Ingvar Kamprad bland studenterna på universitetet?
– Det är fullt möjligt.
Johanna Rurling tycker också att det finns utrymme för studenter och andra att misslyckas med sina projekt.
– Det kanske inte går vägen första gången, men sedan kan det smälla till på allvar. Kolla hur man i USA ser på det här med att misslyckas i affärer. Det ger på olika sätt erfarenhet.