Hoppa till huvudinnehållet

Här är studenternas nya företagsidéer

Publicerad:
Din Gholami, Vincent Boukov, Rebecca Lombard och Henrik Berglund får vägledning hos Drivhuset.
Din Gholami, Vincent Boukov, Rebecca Lombard och Henrik Berglund får vägledning hos Drivhuset. Foto: Jonny Ohlsson

Nybyggda padelhallar vid universitet och högskolor runtom i landet, en ungdomsgård för bilburen ungdom och massage för idrottare. Det är några av företagsidéerna som hamnat på Drivhusets bord för vägledning.

– Sporten padel växer så det knakar, men vilka studenter har råd att betala 600 kronor per timme för att få spela? Vi vill tillsammans med investerare bygga en helt ny typ av padelbanor på områden intill universitet och högskolor och kanske börja i Karlstad, säger Vincent Boukov och Din Gholami som driver projektet.

Stark kundkrets

Enbart vid Karlstads universitet finns det 16 000 studenter. Räknar man samman de flesta universiteten och högskolorna handlar det om hundratusentals elever.

– Det finns alltså en stark kundkrets att falla tillbaka på, menar Vincent och Din som också har en tredje student med i projektet, Alexander Westin i Linköping.

Alla tre läser till civilingenjör med olika inriktningar. Projektörerna vill också att hallarna ska drivas med hjälp av solenergi.

Henrik Berglund läser idrottsvetenskap vid Karlstads universitet. Han tycker att det saknas massageverksamhet som främst riktar sig till idrottare.

– Idrottarna ställer ökade krav på massage som stöd och hjälp för att hålla sig friska och även för att få omfattande hjälp när de drabbas av skador. Jag vet att det finns gym som samverkar med idrottare, men i stort saknas det proffsiga massörer som kan sin sak att hålla ordning på musklerna i kroppen, säger han.

Ny ungdomsgård

Nu kan också andra personer, entreprenörer utanför universitetet, vända sig till Drivhuset för vägledning. En som gjort detta är Rebecka Lombard. I dag arbetar hon som CNC-operatör vid Bergs Mekaniska i Molkom, men hon har tankar på att starta en helt ny typ av ungdomsgård för kanske främst den bilburna ungdomen.

– Jag har kontakt med Karlstads kommun för att se om vi tillsammans kan hitta lämpliga lokaler. Min tanke är att i ungdomsgården bedriva en lång rad aktiviteter för den bilburna ungdomen och givetvis andra ungdomar. Jag tror att vi genom den här lösningen slipper bilkaravanerna nattetid med högt spelande musik som stör nattron för många.

Förutom aktiviteter ska det finnas en pub och restaurang vid gården.

– Nu gäller det att hitta den rätta platsen, säger Rebecca Lombard.

Alla fyra som deltagit i vägledningen av Drivhuset är helt inne på att genomföra sina planer och starta eget.

Artikeltaggar

DrivhusetEkonomiFöretagandeKarlstadKarlstads universitetLinköpingMolkomNäringslivStudenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.