Hoppa till huvudinnehållet

Donerade 100 000 kronor till Mårbacka: "Beror på min kärlek till Selma"

Publicerad:
Hilding Bergqvist och Mårbackastiftelsen ordförande Karl-Johan Adolfsson.
Hilding Bergqvist och Mårbackastiftelsen ordförande Karl-Johan Adolfsson.

Hilding Bergqvist var initiativtagaren till att Arbetarbostaden vid Mårbacka blev räddad undan rivning, och den som också såg till att byggnaden blev renoverad. Ovanpå den stora insatsen har han nu donerat 100 000 kronor till Mårbackastiftelsen.

– Det här beror på min kärlek till Selma. Och min tacksamhet för allt hon gjorde för min familj, berättar 93-årige Hilding Bergqvist för Fryksdalsbygden.

Under 2020 har Hilding Bergqvist donerat 100 000 kronor till Mårbackastiftelsen för drift och underhåll till Arbetarbostaden vid gården. Nyligen fick stiftelsen tillfälle att tacka Hilding för den generösa donationen och den kulturhistoriska gärning han gjort för Mårbacka genom tiderna.

– Vi är väldigt tacksamma för den generösa gåvan, säger stiftelsens ordförande Karl-Johan Adolfsson.

Tack vare Hilding Bergqvist kunde Arbetarbostaden återinvigas 2014. Sommartid drivs den som museum, och där visas hur det kunde se ut om man bodde som anställd på Mårbacka. Dessutom blev det en bok – Arbetarbostaden på Selma Lagerlöfs Mårbacka, skriven av författaren Lena Carlsson och utgiven av Mårbacka förlag.

– Det har varit ett konstigt år 2020 med mycket mindre med besökare, och därmed mindre inkomster för Mårbacka och med det förstås en hel del bekymmer. Men sedan finns det även glädjeämnen i tillvaron. Hilding Bergqvist kom med en välkommen och generös gåva för en tid sedan. Pengarna skall användas till drift och underhåll och för att hålla arbetarbostaden i bra skick, sa Karl-Johan Adolfsson i sitt tacktal.

Hilding Bergqvist inför invigningen av den nyrenoverade Arbetarbostaden 2014.
Hilding Bergqvist inför invigningen av den nyrenoverade Arbetarbostaden 2014. Foto: Dan Enwall

Hilding Bergqvist, född 1927, vars föräldrar bodde på Mårbacka på Selmas tid, passade under ceremonin på att berätta om hur det var att uppleva julafton på Mårbacka. På julaftons eftermiddag när Selma bjöd in sina anställda med familjer till julkaffe, så minns han hur gårdens folk kom vandrande från sina torpstugor nerför allén, och Selmas hälsade alla välkomna, och tog alla i hand. I salongen blev det dans kring granen, och vid den efterföljande julklappsutdelningen satte sig Selma vid två stora, till brädden fulla, korgar med paket. Alla fick komma fram till Selma när hon läste upp deras namn och få paketet ur hennes hand. Hildings föräldrar förmanade i förväg att ”du glömmer nu inte att tacka så mycket”!

"Jag var väl bara två-tre år så jag minns inte vad hon sa eller vad som hände kring just den här bilden, men jag har många andra minnen av Selma", berättar Hilding Bergqvist apropå bilden där han som liten lintott hälsar på den berömda författarinnan.
"Jag var väl bara två-tre år så jag minns inte vad hon sa eller vad som hände kring just den här bilden, men jag har många andra minnen av Selma", berättar Hilding Bergqvist apropå bilden där han som liten lintott hälsar på den berömda författarinnan. Foto: Bengt Krönström

För Fryksdalsbygden berättar Hilding att arbetet med att rädda Arbetarbostaden började redan 2004.

– Jag har lagt ned ett stort arbete själv men också fått mycket hjälp. Både rent handgripligt med renoveringen och i form av sponsring. Vi skramlade väl ihop över 165 000 så folk var fantastiska. Och med tanke på det tycker jag att jag kan göra ytterligare en prestation med den här donationen, säger Hilding.

Tills hörselproblem satte stopp har han själv varit guide i Arbetarbostaden.

– Det har varit mycket intressant. Folk har frågat mycket och varit väldigt intresserade, säger han.

Inte minst vill många veta hur Selma Lagerlöf var som person. Och det kan Hilding berätta.

– Jag har många egna minnen av henne eftersom jag ofta träffade på henne på gården. Hon var lite tystlåten, men var noga med att hälsa och förmedlade alltid något. En vänlig blick, en klapp på huvudet eller några uppmuntrande ord. Hon var väldigt närvarande och hade en otroligt fin kontakt med sina anställda.

Och hon är fortfarande starkt närvarande i Hildings liv.

– Allt mitt engagemang för Mårbacka och Arbetarbostaden beror på min kärlek till Selma och tacksamheten för allt hon gjorde för min familj. Hennes vänlighet och omsorg lever kvar i mitt huvud, säger Hilding Bergqvist.

Artikeltaggar

Hilding BergqvistKarl-Johan AdolfssonMårbacka minnesgårdNyheterÖstra ÄmtervikSelma LagerlöfSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.