Hoppa till huvudinnehållet

Expertens tips kring separationen: "Sedan kan man inte kräva mer"

Publicerad:
Vartannat giftermål slutar i skilsmässa. Ändå är det få som planerar ekonomiskt för en eventuell separation.
Vartannat giftermål slutar i skilsmässa. Ändå är det få som planerar ekonomiskt för en eventuell separation. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vartannat giftermål slutar i skilsmässa. Ändå är det få som planerar ekonomiskt för en eventuell separation. Juristen Caroline Elfman tipsar om att göra en skriftlig bodelning. Efter det kan man inte kräva mer ekonomiskt av varandra.

Ingen vill tänka på det, men alla äktenskap har ett slutdatum. I de flesta fall inträffar det när den ena parten går bort. I andra fall när en eller båda parter helt enkelt inte vill leva tillsammans längre.

– Det behöver inte alltid vara dramatiskt, säger juristen Caroline Elfman på Ludvig & co i Karlstad (tidigare LRF konsult), som ofta hanterar separationer på arbetstid.

– Ibland vill banken ha ett bodelningsavtal upprättat av en jurist, exempelvis om parterna har lån på en delad fastighet och någon av dem tänker bo kvar där. Ibland agerar vi ombud åt en part när de som ska gå isär har svårt att prata med varandra. Då kan vi ta fram och skicka förslag på bodelning till den andres ombud.

Överenskommelser

Juridiskt utgår man från äktenskapsbalkens regler om bodelning om parterna inte kommit överens om annat genom exempelvis äktenskapsförord.

– Det är mycket känslor inblandade. Har man inga andra överenskommelser ska arv, gåvor och allt giftorättsgods delas lika. En heltäckande bodelning markerar ett slutgiltigt upphörandet av äktenskapet. Sedan kan man inte ha mer ekonomiska anspråk gentemot varandra. Det är i stort sett omöjligt att komma i efterhand och säga att man ändrat sig, säger Caroline Elfman.

Caroline Elfman, jurist på Ludvig & co i Karlstad (tidigare LRF konsult).
Caroline Elfman, jurist på Ludvig & co i Karlstad (tidigare LRF konsult). Foto: Privat

Hur vanligt är det med äktenskapsförord?

– En hel del har det, men fler borde ha det. Är man överens muntligen, varför inte skriva ner det på papper också? Av erfarenhet vet jag att det är svårt att åberopa "kommer du ihåg att vi sa det för 15 år sen". Vid en bodelning brukar man hävda sin lagliga rätt.

– Det kan kännas känslosamt att skriva ett äktenskapsförord, men tittar man ekonomiskt på det så är det givetvis så att man ska dokumentera vad man gått in med eller inte.

Samarbetssamtal

Rent praktiskt inleds skilsmässan med en ansökan om äktenskapsskillnad hos tingsrätten, antingen en gemensam eller bara från den ena parten. Har man barn som är under 16 år får man sex månaders betänketid och därefter lämnar man in en begäran om att fullfölja skilsmässan.

Just när det finns barn med i bilden kan socialtjänsten vara till hjälp vid en skilsmässa. Om man exempelvis inte kommer överens om hur mycket barnen ska bo hos vardera förälder kan man söka samarbetssamtal.

– Det ska alla kommuner kunna erbjuda sina invånare. Samtalen är frivilliga och båda måste vilja komma. Vi genomför dem ganska frekvent och de flesta går runt tre gånger, säger Sofia Engström, enhetschef inom individ- och familjeomsorg på Kils kommun.

Sofia Engström, enhetschef inom individ- och familjeomsorg på Kils kommun.
Sofia Engström, enhetschef inom individ- och familjeomsorg på Kils kommun. Foto: Kils kommun

Hon tipsar om att broschyren Koll på pengarna från Konsumentverket och att det finns mycket bra information på Försäkringskassans hemsida för dig som ska separera.

– För många blir det tuffare för man har delat på alla kostnader. Vi kan hjälpa till med att hitta överenskommelser eller att skriva avtal som rör vårdnad, boende, umgänge och ekonomin och hur man ska lösa det. Alla kommuner har budget- och skuldrådgivare också, säger Sofia Engström.

Skulder och tillgångar

Bodelningen kan börja förberedas så fort man ansökt om skilsmässa.

– Det är bra att skriva ner vilka skulder och tillgångar man har och se över om man är överens om fördelningen. Finns det privata pensionsspar, har någon varit hemma med barnen mer? Skriv ner vem som ska ha vad och se till att båda signerar och får ett varsitt avtal, säger Caroline Elfman.

– Vi får en del frågor om hur lösöre ska fördelas. Det är svårt, för det är ofta ett lågt andrahandsvärde och dyrt att köpa in nytt. Kommer man inte överens alls kan man ansöka om en bodelningsförrättare via domstolen.

Elfman tipsar om att det finns digitala mallar som kan passa de som är mer överens, men att det då är viktigt att tänka igenom vad avtalet innebär och vad konsekvenserna kan bli.

– Om man är osäker – ta alltid kontakt med en jurist, säger hon.

Är det någon skillnad om man varit sambo och inte gifta?

– Bodelning ska alltid göras vid äktenskapsskillnad, medan som sambor har de ett år på sig att begära bodelning. Se till att bodelningshandlingen är skriftlig och undertecknad av båda parter. Jag rekommenderar både sambos och gifta att göra ett skriftligt bodelningsavtal.

Olle och Anna

Hon nämner Anna och Olle som exempel. De har varit sambos i ett hus som Olle köpt för sina pengar men flyttat in i samtidigt, och nu ska de separera. Anna flyttar, men efter tre månader säger hon att hon har rätt till halva värdet av huset.

– Och det har Anna rätt till. För sambor är det jätteviktigt att skriva samboavtal, annars blir bostaden och bohaget föremål för bodelning, förklarar Caroline Elfman.

Hade Anna och Olle varit gifta och Anna går in med en miljon kontant vid husköpet så blir det giftorättsgods.

– Ska och vill man dela lika, eller ska Anna få med sig den miljonen när de skiljer sig? Det är alltid svårt med de proaktiva handlingarna. Oftast tänker vi att de här sakerna inte inträffar, men det är viktigt att tänka på. Sambos ärver exempelvis inte varandra, säger Caroline Elfman.

– Vi brukar få en del frågor om när man gått in med olika mycket pengar, både när det gäller gifta och sambos och man inte har samboavtal eller äktenskapsförord. Rent rättsligt har man inte rätt att kräva tillbaka något. Är man inte överens får vi luta oss mot lagen.

Görel, 46: "Ta tag i det obekväma när du är nykär"

Artikeltaggar

ÄktenskapJuridikKarlstadPrivatekonomiSamboSkilsmässorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.