Café Artist: Mat på kvällen – dans på natten

Publicerad:
Ann Björkman jobbade först på löne- och personalkontoret och blev senare hovmästarinna. Foto: VF Arkiv

En av krogarna som ofta kommer på tal i nostalgiska berättelser om Karlstads nattliv är Café Artist – hotellrestaurangen som på nätterna förvandlades från matpalats till en plats för dans och fest.

I januari 1985 öppnade Café Artist upp portarna som en del av hotellet Sara Winn. Från början var det tänkt att man skulle driva ett bed and breakfast, men precis innan öppningen beslutade ägarna att satsa på restaurangdelen.

Marianne Sundelius kom in i bilden som kallskänka i februari samma år och har funnits med under hela resans gång.

– Jag minns hur vi bar in den andra stora gasspisen till restaurangen precis i början av andra året, säger hon.

Café Artist var ett av de populäraste ställena att hänga på under 80-90 talet.
Café Artist var ett av de populäraste ställena att hänga på under 80-90 talet. Foto: VF Arkiv

Restaurangen växte snabbt och gästerna strömmade in både under luncherna och á la carte-sittningarna på kvällarna.

– Ibland kunde vi ha upp till tre sittningar på en kväll.

Kändiskockar gästade

Maten hamnade verkligen i fokus och matlagningen blev lite av en show för gästerna att bevittna.

– Hela kallskänkan låg ute i restaurangen. Vi som jobbade där hade två montrar bland gästerna så att de kunde se hur vi jobbade hela tiden. Det fanns också en glugg in till köket där man kunde se kockarna.

Köksmästaren Claes Claesson och kallskänkan Kerstin Schratzberger såg till att både mat och personal höll en hög nivå.

Marianne Sundelius jobbade som kallskänka på Café Artist från en månad efter öppning.
Marianne Sundelius jobbade som kallskänka på Café Artist från en månad efter öppning. Foto: Privat

– Båda hade tävlat i matlagning och Kerstin var den som lärde upp mig, säger Marianne Sundelius.

– Det spelade nämligen ingen roll om man inte hade utbildning. Det var nästan bra om man inte hade det så att de kunde lära en de gamla sätten och originalrecepten.

Hon berättar också att all mat gjordes från grunden på plats – allt från majonnäs till egenstoppad korv.

– Vi hade också många temaveckor med bland annat vilt och hummer. Då kom kändiskockar som Leif Mannerström och Christer Svantesson.

Det, för Karlstad, nya sättet att jobba med maten på tror hon var en av faktorerna som drog folk.

– Det och personalen. På den tiden hade vi Lotta Johansson och Anki Sundström i baren. De drog mycket folk.

Dansgolv lockade

När Plaza öppnade upp började antalet gäster minska på Café Artist. Än mindre blev det när nattklubben Akropolis växte fram i lokalen där Royale nu ligger.

– Ju bättre det gick för dem desto sämre gick det för Artist.

Efter ett tag fick man därför ge efter de nya trenderna. Tidigare hade man vunnit mycket på att ha en pianobar men nu behövde man också skapa möjlighet för dans att bryta ut.

Ingrid Bjursten var en av pianisterna som underhöll med ljuva toner under pianobarkvällarna.
Ingrid Bjursten var en av pianisterna som underhöll med ljuva toner under pianobarkvällarna. Foto: VF Arkiv

– På helgerna blev det fullt drag. Vi fick skapa ett spontant dansgolv inne i restaurangen, i hörnet precis innanför dörren. Då plockade vi bort "bord 160" och så var det disco.

Efter 23.00 på både fredagar och lördagar var Café Artist då plötsligt ett dansställe. Något som senare skulle komma att utvecklas ännu mer, under namnet Backstage. Salong Ferlin, lokalen som i dag är till för konferenser, byggdes om till dansgolv

– Vi hade till och med dansöser som stod och dansade och en bar även där, så vi var dubbelbemannade.

Kallskänkorna fick rycka in vid ölpumparna och frukostpersonalen fick komma in extra för att täcka upp i baren.

– Det var något så fruktansvärt mycket tryck på de här kvällarna. Först hade vi varje fredag och lördag men allteftersom blev det varannan helg, sedan var tredje och till slut en gång i månaden.

Köerna blev långa när Café Artist öppnade upp för dans.
Köerna blev långa när Café Artist öppnade upp för dans. Foto: Privat

För att inte slita ut personalen?

– För att inte slita ut inredningen, framför allt!

Sara-koncernen gick i konkurs under 90-talet och Sara Winn blev till slut Scandic Winn, som fortfarande finns kvar. Café Artist levde dock kvar ända fram till nyligen då restaurangen gjordes om till Brasserie Winn.

– Alla säger ändå Café Artist fortfarande, säger Marianne Sundelius.

Artikeltaggar

Gamla CarlstadKarlstadKrogarLokalhistoriaMeraScandic Winn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare