Bengt jobbar nära döden – och som mästerslöjdare

Publicerad:
Att väva för hand är ett tekniskt avancerat hantverk. Mästarslöjdaren Bengt Nordqvist i Ransäter i en vävstol med åtta skaft och åtta trampor. Foto: Anna-Karin Worland

– Efter 60 år har jag fortfarande svårt att slita mig från vävningen. Jag trivs bäst i vävkammaren.

Det säger Bengt Nordqvist, ”vävaren i Ransäter”, som genom åren belönats med flera fina utmärkelser. Men det är skapandet, de nöjda kunderna och att föra arvet vidare som betyder mest.

På gården i Ransberg, bland får och frigående höns, har ”vävaren i Ransäter” sin hemvist. I vävstugan finns inte mindre än tolv vävstolar och där håller han kurser i vävning. Det är sex personer som kommer en kväll i veckan. De väver tillsammans och utbyter erfarenheter kring ett hantverk som det börjar bli allt färre som kan. En mer erfaren kursledare än Bengt Nordqvist själv får man leta efter.

De handvävda grytlapparna är Bengt Nordqvists storsäljare. "Jag säljer hundratals par om året", berättar han.
De handvävda grytlapparna är Bengt Nordqvists storsäljare. "Jag säljer hundratals par om året", berättar han.

Arv från farmor och mamma

– Det var min farmor Amanda och mamma Ina som inspirerade mig. Jag var bara fem år när jag började intressera mig för vävning. Men farmor dog när jag var sju år och mamma gick bort när jag bara var fjorton, berättar han.

Vävningen blev ett arv som han förvaltat väl. När han var 15 satt han i sockenstugan i Ransäter, Tage Erlanders barndomshem, och vävde stora trasmattor. Då fick han också sin första inkomst på vävningen efter att ha vävt 20 meter gardiner till prästgården i Ransäter. Han köpte sitt första hus redan som 18-åring. Då jobbade han på Solåsens äldreboende i Munkfors och inkomsterna från vävningen blev ett viktigt tillskott till försörjningen.

Det var mamma Ina Nordqvist (1922-1967) och farmor Amanda Nordqvist (1886-1960) som från början lärde Bengt vävningens svåra konst. Ett arv han förvaltat väl.
Det var mamma Ina Nordqvist (1922-1967) och farmor Amanda Nordqvist (1886-1960) som från början lärde Bengt vävningens svåra konst. Ett arv han förvaltat väl. Foto: Anna-Karin Worland

Kombinatör

Sedan dess har Bengt Nordqvist kombinerat arbete inom vården med vävning. I 35-årsåldern läste han till sjuksköterska och därefter har han arbetat inom hemsjukvård och palliativ vård.

– Jag kom i kontakt med döden tidigt och har sett den som en naturlig del av livet. Det tror jag har bidragit till att jag trivs så bra med att arbeta med äldre människor och inom palliativ vård. Jag hade nog kunnat klara mig på vävningen men arbetet inom vården har också varit så givande så jag valde att fortsätta med båda delarna, säger Bengt Nordqvist.

Handduk vävd av handspunnet lingarn i mönstret ”fattigmansdräll”. "De yngre kunderna vill gärna ha naturnära färger som grått, svart och beige", säger ”vävaren i Ransäter”.
Handduk vävd av handspunnet lingarn i mönstret ”fattigmansdräll”. "De yngre kunderna vill gärna ha naturnära färger som grått, svart och beige", säger ”vävaren i Ransäter”. Foto: Anna-Karin Worland

Kvalitetsstämpel

Han är initiativtagare till butiken Slöjd och hantverk i Värmland på Alsters herrgård i Karlstad, som han och fem andra hantverkare driver som ekonomisk förening. Bengt och flera av de andra hantverkarna har fått utmärkelsen ”utmärkt värmländsk slöjdare”. En kvalitetsstämpel för butiken

– Vi har återkommande kunder från hela Sverige och även från andra länder. De uppskattar kvalitén hos äkta hantverk. Jag minns särskilt ett par från Japan som köpte nästan allt jag hade hemma. En annan kund reagerade på våra priser i butiken. Han var inredare i Stockholm och menade att vi sålde för billigt.

Bengt Nordqvist med trasmattan ”Väsesvalan” som gav honom förstapriset vid en utställning på Sliperiet i Borgvik. Originalet, som han hämtat mönstret ifrån, finns på hembygdsgården i Väse. Mönstret symboliserar svalor, myr, mossa och åkrar.
Bengt Nordqvist med trasmattan ”Väsesvalan” som gav honom förstapriset vid en utställning på Sliperiet i Borgvik. Originalet, som han hämtat mönstret ifrån, finns på hembygdsgården i Väse. Mönstret symboliserar svalor, myr, mossa och åkrar. Foto: Anna-Karin Worland

Trasmattor är återbruk

Bengt tycker det är viktigt att omge sig med fina saker i vardagen och allt han väver är brukstextilier. Möbeltygerna, gardinerna, mattorna, grytlapparna och halsdukarna ska tåla att brukas länge. Trasmattor har prytt de svenska hemmen i mer än 150 år och det är återbruk i ordets rätta bemärkelse. Förr vävdes de som skydd mot kyla och golvdrag. Idag är de populära textilier i inredningen.

– Jag brukar skoja om att damerna kommer med sina begagnade lakan och påslakan till mig. Sedan väver jag en trasmatta och när den är färdig är det ibland samma person som lämnat in trasorna som köper mattan.

Handvävda dörrmattor i regnbågens alla färger. Vävda på bomullstrasor och sisal. Det är återbruk på hög nivå, berättar Bengt Nordqvist i Ransäter.
Handvävda dörrmattor i regnbågens alla färger. Vävda på bomullstrasor och sisal. Det är återbruk på hög nivå, berättar Bengt Nordqvist i Ransäter. Foto: Anna-Karin Worland

Mästarslöjdare

Vävningen var stor på 1970-talet men intresset för att väva för hand har minskat. Vävstolar tar stor plats, dammar och väsnas. Bengt, som också är Länshemslöjdsföreningens ordförande, är lite orolig för återväxten. Det är ett tekniskt avancerat hantverk och det krävs många timmars vävning och mycket tålamod för att bli duktig.

Men han gläds åt att den yngre generationen är mer miljö- och kvalitetsmedveten. De uppskattar det som är handgjort. Att han själv gjort sitt bästa för att främja vävningen och hantverket fick han bevis på i samband med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds 100-års jubileum 2012. Med motiveringen ”du har med traditionen som grund och med stor skicklighet gett slöjden ett samtida uttryck” utnämndes han då till mästarslöjdare i Värmland. Farmor och mamma hade varit stolta.

Med motiveringen ”du har med traditionen som grund och med stor skicklighet gett slöjden ett samtida uttryck” utnämndes Bengt Nordqvist 2012 till mästarslöjdare i Värmland.
Med motiveringen ”du har med traditionen som grund och med stor skicklighet gett slöjden ett samtida uttryck” utnämndes Bengt Nordqvist 2012 till mästarslöjdare i Värmland. Foto: Anna-Karin Worland

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdHantverkHantverkareHemslöjdJapanKarlstadMunkforsNäringslivRansäterRansbergSjuksköterskaStockholmSverigeVävning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare