Norrmän med svensk stuga stämmer staten

Publicerad:
Norrmän med stugor i Sverige har fått nog av karantäntvånget när de återvänder hem. Arkivbild. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ett tusental norrmän med stugor i Sverige stämmer den norska staten för att få slut på karantänplikten.

Stugägarna kräver att få rätt att åka till sina hus på andra sidan gränsen utan att tvingas underkasta sig karantän vid hemkomsten, heter det i ett pressmeddelande från advokatfirman Andersen & Bache-Wiig.

Karantänplikten innebär för de flesta stugägarna att de i praktiken förbjuds övernatta i och bruka sin fritidsegendom, poängterar advokatfirman. "Detta upplevs som ett starkt ingrepp i grundläggande rättigheter, med stora negativa konsekvenser för den enskilda familjen", heter det i pressmeddelandet.

Norska regeringen beslutade i november om karantänplikten för stugägare i Sverige.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCoronavirusetNorgeSommarstugaSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare