Hoppa till huvudinnehållet

Missa inga förmåner när du handlar

Publicerad:
Elisabeth Eklo
Elisabeth Eklo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har du funderat över hur du betalar det du köper? Kontanter använder jag numera väldigt sällan, swish mest för mindre summor - det är också en form av kontantköp. Men för övriga inköp, oavsett om det gäller livsmedel, bränsle till bilen, tågbiljetter och i stort sett alla köp brukar jag numera ett betal- och kreditkort. Jag har till och med betalat halva inköpskostnaden för det senaste bilköpet med kortet, och då talar vi ändå om ett relativt högt belopp.

Hur kan jag bete mig så, och är det inte stor risk att handla ”allt” med ett kreditkort? Så har jag onekligen också tänkt, men efter att ha erfarit de fördelar det faktiskt kan innebära att betala med betal- och kreditkort handlar jag numera i princip alltid med ett sådant. Vilka fördelar innebär då ett kreditkort som får mig att betala på detta ”farliga” sätt? Och vad ska jag tänka på när jag väljer betal-och kreditkort?

Du kan jämföra kort och villkor utifrån dina behov på konsumenternas.se. En av poängerna för mig är att få extra bonus på mina inköp som en del banker och kedjor erbjuder vid betalning med kortet. Mina inköpspoäng kan jag sen byta in till exempelvis värdecheckar, hotellövernattningar, bio eller resor. Varför missa det?

Det andra du bör stämma av är vilka eventuella andra förmåner som ingår vid köp med det betal- och kreditkort du är intresserad av. Det kan vara till exempel förlängd garanti vid inköp av vissa varor, en allriskförsäkring, ersättning för bärgning om bilen stannar, skydd vid internetköp, leveransförsäkring och reseförsäkring. Något kort ger till och med en bonus om du gör hole-in-one på golfbanan under vissa förutsättningar. Här gäller det att läsa på så man inte missar sina försäkringar och förmåner!

Det som dock är den främsta kryddan och fördelen med ett betal-och kreditkort är att du kan använda dig av konsumentkreditlagen om du till exempel inte får en vara eller tjänst du beställt. Det kan gälla nätköp som inte kommer, flygresor där bolaget går i konkurs, teater som ställs in eller varor eller tjänster du betalat med kortet och där säljaren inte åtgärdar en reklamation (och du har stöd för ditt klagomål). Om du inte får rättelse från säljföretaget eller arrangören kan du vända dig till kreditgivaren eller banken och göra samma invändningar. Du måste dock kunna visa att du gjort vad du kan för att kontakta motparten och framföra ditt klagomål och inte fått gehör.

Finns det någon nackdel med ett betal-och kreditkort? Det ställer trots allt krav på dig att ha riktigt god koll på dina inköp och ekonomi. För att det ska vara förmånligt ska du inte använda krediten. När du får fakturan för en månad, betala hela beloppet på en gång för att undvika ränta. Och tänk på att den första fakturan ofta kommer efter två månader, då kan du ha handlat en hel del, så sätt av pengar till fakturan. Om du däremot vet med dig att du inte orkar eller gillar att ha koll på din ekonomi, undvik kreditkort och alla former av delbetalningar. Men betala med kort eller faktura, då har du också ett bättre konsumentskydd om något går fel än att betala direkt från ditt konto.

Artikeltaggar

BankerFörsäkringarKonsumentKrönikorPengarPrivatekonomiSwish