Lasse Anrells lista: Årets bästa julklappsböcker

Helg
PUBLICERAD:
Foto: TT
Böcker är fortfarande den mäktigaste julklappen. Jag har läst mer än nånsin detta bisarra år. Därtill var jag nödd och tvungen - för att överleva. Här är min guide till den galax som skapar smartare människor. Här är årets viktigaste topplista.

1. Till alla ensamma pojkar och flickor

Lydia Sandgren; Samlade verk

Klas Östergren; Renegater

Årets bästa böcker. Överlägset. Jag har skrivit om Lydia och Klas tidigare i år här i NWT. Det går ju faktiskt inte att välja vilken som är bäst, Båda är bäst. Klart. För första gången under hela min karriär kan jag inte välja. Klas beskrivning av Svenska akademiens kris är det roligaste som skrivits sen Strindbergs Röda rummet. Lydia beskrivning av mödrar man saknar är den självklara kulmen på en litterär tid som mest handlar om just mödrar som försvinner.

2. Till alla som kan läsa

Sara Danius; Sidenkatedralen

Världens vackraste bok om stolthet och fördomar. Om bilders styrka och om texters svaghet och om idioter och genier i Svenska akademiens utkanter. Och kläder, kläder och kläder. Samlade texter av en av Sveriges klokaste och mest integritetsstinna människor.

3. Till pappa

Lena Andersson; Dottern

Ännu en briljant roman av henne om kvinnor som inte kan avläsa situationer och män. Nu om en ung tjej som gillar sport. En studie i (författarens egen?) asperger och i hur man inte kan hantera sina diagnoser. Skildringen av hennes idrottande med hängiven pappa och korkad doktor borde vara obligatorisk läsning i sportvärlden.

4. Till alla grabbar

Annika Norlin: Jag ser allt du gör

Noveller. Sångerskan som blev författare och skriver vidunderligt stramt och norrländskt och allvarligt. Och skitroligt. Novellen ”Balthoran” är en klassiker. En av flera.

5. Till kräftans vänkrets

Delia Owens; Där kräftorna sjunger

Årets kanske bästa utländska bok. Om livet i träskens USA.

6. Till lillasyster

Nina Burton; Livets tunna väggar

Hur kan en människa veta så mycket om djuren i trädgården och i husväggarna. Världens sämsta boktitel - världens bästa naturbok.

7. Till mormor

Annie Ernaux; Åren

Världens vemodigaste gamla fransyska. Borde få nobelpris. Det får hon nog också nån gång. Årets vackraste prosa.

8. Till Svenska akademien

Matilda Voss Gustavsson: Klubben

Litteraturvärldens modigaste bok. Boken som klär av Jean Claude Arnault och alla hans småkejsare på parnassen i deras fullständiga nakenhet.

9. Till mamma

Elton John; Jag

Vansinnigt rolig popsångare. Memoarer.

10. Till fjortissyster

Vanessa Springora; Samtycket

Otroligt tydligt och begripligt skrivet om hur en 14-årig tjej utnyttjades av kulturell snuskgubbe i Frankrike - och om hur samhället lät det ske.

11. Till fjortisbrorsa

Gina Dirawi; Paradiset ligger under mammas fötter Boken som kom bort, kanske på grund av att den fick för MYCKET publicitet när den släpptes. Fantastiskt uppväxtskildring av ett invandrarbarn i Sverige.

12. Till farmor

Helena von Zweigbergk; Mitt liv som dront Nödvändig skildring av hur det är att vara 60 år och kvinna med kulturellt kapital. Och rolig.

13. Till stökig brorsa

Johanna Bäckström Lerneby; Familjen

Modig bok om kriminell familj i en förort i Göteborg.

ÅRETS DECKARE

1. Katarina Wennstam; Dockorna

2. Niklas Natt och Dag; 1794

3. Lina Bengtsdotter; Beatrice

4. Peter Nyström och Peter Mohlin; Det sista livet

5. Sofie Sarenbrant; Mytomanen

6. Britt Peruzzi; Stilla vatten

7. Camilla Läckberg; Vingar av silver

ÅRETS BIBEL

En av Arvikas barnboksillustratörer i världsklass, Marcus-Gunnar Pettersson, har illustrerat Barnens Bästa Bibel så att det nästan känns som om man var sju och gick i söndagsskolan igen. Texter av biskop Dalevi.

ÅRETS RYSARE

Åsa Linderborg; Året med 13 månader

Ofrivillig thriller om livet på Aftonbladet - mitt under metoo. En surrealistisk mix av Gökboet och Kafka och av en värld där man tydligen inte ens vet om de krönikor man skriver är de krönikor man skriver. Brrr…

ÅRETS FÅR MAN BYTA PÅ MELLANDAGSREAN?

1. Jan Myrdal; Ett andra anstånd

En fullständigt bisarr skildring av en man och hans oförlösta asperger. En snuskgubbes memoarer. Jag skrattade högt flera gånger - på fel ställen. Ljudboken läser han själv. Det gör komiken ännu större. Och ofrivilligare.

2. Sigge Eklund; Livets små njutningar

Läser själv ljudboken, han också. Ofrivillig komik. Kapitlet om spagetti vongole innehåller en miljard schabloner. Plus en till.

3. Runar Sögaard; Gud gav oss tio bud…

Att prata skit om exfruar är inte så där himla jättecharmigt.

4. Katarina Frostensson; Förra boken K var ju bra. Den här är rena rama rappakaljan.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.