Inget är så bra som att inte tänka på sig själv

Publicerad:
Att engagera sig för något man tror på tillsammans med andra människor gör underverk både för vårt samhälle och för den enskilde, skriver Patrik Schröder och Maria Alsander. Foto: Ali Lorestani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det som driver dem som engagerar sig är att de stödjer och hjälper andra, påverkar samhällsutvecklingen och att de kan göra en konkret insats, skriver Patrik Schröder och Maria Alsander.

Hela 95 procent mår bättre. 97 procent har fått ett mer meningsfullt liv. 98 procent upplever att de påverkar samhället i en positiv riktning. Av vad?

Det handlar varken om att vinna på lotto, finna kärleken eller få drömjobbet. Det handlar om det kanske mest grundläggande som gör oss till människor – att påverka och göra sin röst hörd och att hjälpa andra utan egen vinning. Inte minst har detta visat sig under coronapandemin 2020. Det är detta som hyllas under frivilligveckan med kulmen på frivilligdagen den 5 december.

När FN instiftade frivilligdagen för i år 35 år sedan var tanken att fira alla miljoner människor som engagerar sig i något som de tycker är viktigt utan att få betalt. Sverige är ett av de länder där frivilligarbetet är som allra störst. Varannan svensk har ett ideellt engagemang i allt från idrottsföreningar till kvinnojourer, och nyare organisationer som Missing People, Mattecentrum och Kompis Sverige.

Att engagera sig för något man tror på tillsammans med andra människor gör underverk både för vårt samhälle och för den enskilde. För oss, Volontärbyrån och Forum, står det ideella engagemanget i centrum för vårt arbete. Vi frågar varje år de tusentals personer som hittat in i ett ideellt engagemang via oss om vad det betyder för dem. Resultaten är inget annat än fantastiska.

Så skriver du en debattartikel

97 procent säger att de fått ett mer meningsfullt liv tack vare sitt ideella engagemang. Det är därför inte så konstigt att 96 procent vill fortsätta att engagera sig i framtiden. Den kanske viktigaste förklaringen till dessa positiva siffror är att nio av tio känner en ökad gemenskap med sina medmänniskor tack vare sitt engagemang. Detta får sju av tio att känna sig mindre ensamma, så ideellt engagemang är till och med ett vaccin mot ensamhet.

Årets frivilligvecka är ett tillfälle att fira alla Sveriges ideella krafter som vi sett betydelsen av under året. För även om volontärarbete ger mycket till personen som engagerar sig så är ju syftet ett helt annat. Det som driver dem som engagerar sig är att de stödjer och hjälper andra, påverkar samhällsutvecklingen och att de kan göra en konkret insats.

Det är också därför som ideellt arbete gör det demokratiska samhället starkare. Vi människor trivs bäst när vi ingår i en grupp som tar hand om varandra och tillsammans påverkar samhället i den riktning vi vill. Sällan har väl den insikten varit viktigare än just detta år, när pandemin satt vårt samhälle och engagemang på stora prov.

Vi vill uppmuntra alla svenskar att under frivilligdagen uppmärksamma vänner och bekanta som engagerar sig ideellt – som scoutledare, läxhjälpare, volontärer i chatt- och telefonjourer och alla miljontals andra. Vi hoppas också att du som ännu inte provat detta blir intresserad och tar steget. Du behövs, och kan spela en stor roll för dina medmänniskor och vårt samhälle, samtidigt som du själv får meningsfullhet tillbaka.

Patrik Schröder

Ordförande, Forum – idéburna organisationer med social inriktning

Maria Alsander

Verksamhetsledare, Volontärbyrån

Artikeltaggar

CivilsamhälletDebattFNInternationella frivilligdagenMissing PeopleVolontär

Läs vidare