Vaccin kan godkännas i mellandagarna

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 kan godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 29 december. Arkivbild.
Foto: John Cairns/AP/TT
EU väntas ta det första beslutet om att godkänna ett vaccin mot covid-19 den 29 december.

– Vi jobbar hårt för att det ska komma ett beslut då, säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket, som deltar i granskningen av vaccinet, till Sveriges Radio Ekot.

Beslutet rör Pfizer-Biontechs vaccin och fattas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som redan tidigare har sagt att det som tidigast kan komma ett vaccingodkännande i slutet av december.

Redan i onsdags godkände Storbritannien som första landet i världen Pfizer-Biontechs vaccin. I EU måste EU-kommissionen ta det formella beslutet, efter det att EMA givit sitt godkännande. Det kan i normala fall ta ett par månader, men beräknas nu ske på några dagar.

Om vaccinet godkänns av EMA den 29 december kan det börja transporteras ut i Sverige efter jul- och nyårshelgen.

– Så snart som möjligt efter helgerna ska det här vara i gång, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.