Hoppa till huvudinnehållet

Stipendieregn över kultur och idrott

Publicerad:
Hebbe Sisters, Sara Broos, Alexander Källström och Degerfors IF belönas av Helmiastiftelsen för sina prestationer.
Hebbe Sisters, Sara Broos, Alexander Källström och Degerfors IF belönas av Helmiastiftelsen för sina prestationer. Foto: NWT, TT

Karlstads orkesterförening, teatersällskapet Värmlänningarna, filmaren Sara Broos och Degerfors IF är några av de 48 föreningar och enskilda som får stipendier av Helmiastiftelsen i år.

– Inklusive detta året är det 18:e gången vi delar ut. Nu passerar vi 22 miljoner, säger Björn Sandbergh, ordförande i stiftelsen.

Den gångna veckan har varit en glad vecka för många i föreningslivet, för det är nu stipendierna delas ut. Den sedvanliga gemensamma ceremonin kunde inte bli av på grund av pandemin, utan stipendiaterna fick komma och hämta check och diplom en i taget.

– Vi delar ut det ett och ett på behörigt avstånd, så vi har avsatt en vecka på att dela ut stipendierna, berättar Björn Sandborgh.

Att hoppa över 2020 års utdelning helt var inget alternativ:

– Är det något år det är viktigt att ge ut det här, så är det väl detta år. Det var aldrig något snack om att ställa in.

48 aktörer får nu stipendier på mellan 15 000 och 250 000. Totalt delas över 1,8 miljoner ut.

Degerfors prisas

Årets största summor går till Värmlands Museum Världsarv Finnskogen och Degerfors IF.

I Finnskogen arbetas det för att området ska bli klassat som världsarv, medan Degerfors har stora idrottsliga prestationer som lyfts fram.

– Vi tycker att de gjort en fantastisk grej för Värmland, detta dystra år. Tar de en poäng på lördag, går de upp i allsvenskan! säger Björn Sandborgh.

Också hundraårsjubilerande Karlstads orkesterförening får ett stort Helmiastipendium: 75 000 kronor.

– Vi är oerhört glada för att vi har uppmärksammats och har för avsikt att stipendiet skall, så småningom, göra det möjligt för oss att göra en konsertturné till vår vänort i Danmark, Horsens. Nu vet vi ju inte hur det blir med den saken i närtid - men det kommer. Var så säker, skriver Mats Kästel, föreningens ordförande i ett mejl.

Helmiastiftelsens ordförande Björn Sandborgh överlämnar diplom till Annette Kariis och Mats Kästel, Karlstads orkesterförening.
Helmiastiftelsens ordförande Björn Sandborgh överlämnar diplom till Annette Kariis och Mats Kästel, Karlstads orkesterförening. Foto: Privat

Filmaren Sara Broos, artisten Göran Samuelsson, dansaren Linn Eriksson, sånggruppen Hebbe Sisters och musikerna Magnus och Sophia Stinnerbom är andra kulturaktörer som belönas.

Föreningslivet är också väl företrätt.

Ovanligt många sökte därtill till bokprojekt i år. En som nådde hela vägen fram var Elsa Hallbäck, som får stipendium till sin långt gångna dokumentation om Ethel Halvarsson, textilkonstnär från Kristinehamn.

Över 22 miljoner

Helmiastiftelsen bildades 2002 av Helmia-koncernens grundare Helmer Walfridson (1927-2007) och hans fyra barn. Stipendierna delas ut inom fem sfärer: ungdomsverksamhet, ledarskapsutveckling, innovation-miljö, sport och kultur.

Stipendierna kan sökas, men alla som vill kan även föreslå kandidater och styrelsen förbehåller sig rätten att själv komma med förslag.

Över 600 stipendier har delats ut sedan starten och i pengar handlar det om över 22 miljoner.

– En mycket stor del av det går till kultur, säger Björn Sandborgh.

Hela länet

Att landsbygden ligger familjen varmt om hjärtat är också tydligt när man studerar listan över stipendiater. Att sprida gracerna över länet är en av utgångspunkterna, men det finns fler principer:

– Vi tittar mest på vad de gjort, inte vad de ska göra. Vi försöker också sprida det över landskapet och ge till gammal och ung, stort och smått, både "finkultur" och folkkultur. Vi vill vara på hela spelplanen! Ingenting är för fint eller för brett.

Björn Sandborgh, tidigare länsråd, är ordförande i Helmiastiftelsen. Här sitter han med en tjock pärm - en av flera med ansökningar till stiftelsen.
Björn Sandborgh, tidigare länsråd, är ordförande i Helmiastiftelsen. Här sitter han med en tjock pärm - en av flera med ansökningar till stiftelsen. Foto: Lena Richardson

150 ansökningar kom in i år och vittnar om att många har projekt och planer på gång - även 2020 när så mycket blivit inställt.

Björn Sandborgh är själv verksam som trubadur och har sjungit offentligt endast tre gånger sedan i mars.

– Mina kollegor som inte är pensionärer och som lever på trubadurskapet, de har det inte lätt. Där mår kulturen dåligt, säger han.

Bättre är läget i det föreningsdrivna kulturlivet,

– Kulturlivet i Värmland bygger på ideella krafter i stor utsträckning och ideella krafter stukar omgivningen inte så lätt. De ideella har större motståndskraft än de kommersiella. Evenemangen har tagit stryk, men föreningarna står i vänteläge och väntar på att få hugga i igen.

Artikeltaggar

Alexander KällströmArvikaBjörn SandborghDegerforsDegerfors IFFilipstadFöreningslivFUBGöran SamuelssonHelmiastiftelsenKarlstadKarlstads orkesterföreningLesjöforsLinn ErikssonNöje/KulturNykroppaSäffleSara BroosSophia StinnerbomStipendierStorforsSunneTorleif Styffe

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.