Regeringen väljer lyx före trygghet

Debatt
PUBLICERAD:
Den bästa satsningen för familjerna är en stärkt poliskår och skärpta straff så att våra gator och torg kan bli säkra igen, skriver Destiny Näslund.
Foto: KDU
Det är beklämmande att se ytterligare offentliga utgifter i form av lyxförslag från regeringen när densamma inte ens klarar av att garantera medborgarna de allra mest grundläggande samhällsfunktionerna, skriver Destiny Näslund.

Gång på gång visar regeringen en alarmerande omdömeslöshet. Vi har företrädare från regeringspartier som föreslagit såväl obligatorisk förskola för tvååringar som etableringsstopp för familjedaghem. Regeringen är nu också i full färd med att realisera lyxförslaget ”familjeveckan” samtidigt som det råder en otyglad trygghetskris på svenska gator och torg.

Familjeveckan innebär att föräldrar ska ha rätt till ledighet med ersättning för lite mer tid med sina barn vid exempelvis lov eller studiedagar. Förslaget skickas nu ut på remiss för att det så småningom ska fattas beslut om antalet dagar som ska få tas ut. De statsfinansiella kostnaderna för detta beräknas kunna uppgå till omkring tre miljarder kronor.

Tre miljarder kronor är hutlösa summor i sammanhanget och är en felprioritering när samhällsproblemen som råder är en större angelägenhet för familjerna. Inte minst för föräldrarna vars barn blivit utsatta för ungdomsrån på väg hem från skolan. Den bästa satsningen för familjerna är en stärkt poliskår och skärpta straff så att våra gator och torg kan bli säkra igen.

Det kan inte ha undgått någon – inte minst regeringen – att utvecklingen i Sverige snabbt går åt fel håll. Brottsligheten har skenat de senaste åren och i nyhetsrapporteringen får vi bevittna allt grövre våld på våra gator och torg. Var tredje husägare har det senaste året upplevt en ökad otrygghet i sitt närområde och nästan sjuttio procent upplever att otryggheten i samhället överlag har förvärrats. Det konstaterades i Villaägarnas trygghetsrapport så sent som i juni. Regeringen föreslår nu lite extra familjeledighet för samma föräldrar som inte vågar släppa ut barnen för att leka eller tvingas oroa sig för att barnen ska bli överfallna på vägen hem.

Det är beklämmande att se ytterligare offentliga utgifter i form av lyxförslag från regeringen när densamma inte ens klarar av att garantera medborgarna de allra mest grundläggande samhällsfunktionerna. När fler än varannan förälder känner mer oro nu än tidigare för sitt barns säkerhet så träffar regeringens familjesatsning helt fel.

Vi i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) vill ge familjer större frihet och prioritera satsningar som faktiskt ökar tryggheten för barnfamiljerna. Tre miljarder kronor på en familjevecka blir inte seriöst när brottsligheten eskalerar och allt fler bostadsområden blir mindre säkra. Statens mest grundläggande funktioner måste alltid komma först.

Destiny Näslund

Familjepolitisk talesperson, KDU Sverige

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.