Hoppa till huvudinnehållet

Ny gymnasieutbildning ska förverkliga fler drömmar

Publicerad:
En individanpassad yrkesutbildning ska fånga upp elever i "gråzonen". Foto: Malin Stolt

Alla ungdomar ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar. Det är grunden till att Forshagaakademien nu startar en individanpassad yrkesutbildning, IM, för alla unga i gråzonen.

Vi har hört det förut. Att skolan ska vara en plats för alla. Men för en grupp räcker inte det som finns idag till. Det är de som hamnar i "gråzonen" mellan grundskola och särskola.

Det vill Per Johansson, skolchef på Forshagaakademien, sluta uppröras över och göra något konkret åt.

– Jag är själv förälder till ett barn med en funktionsvariation och är mycket arg och besviken över att inte alla barn och ungdomar på allvar får chansen i det svenska skolsystemet. Många ungdomar får inte chansen att förverkliga sina drömmar i yrkeslivet efter gymnasiet. För drömmar det har de allihop, säger han.

Per Johansson, skolchef på Forshagaakademien, vill underlätta för fler i arbetslivet.
Per Johansson, skolchef på Forshagaakademien, vill underlätta för fler i arbetslivet. Foto: Forshagaakademien

Därför skapar han hösten 2021 en ny gymnasieutbildning, IM - individanpassad yrkesutbildning, i nära samarbete med arbetslivet med mycket praktik.

– Den riktar sig till de elever, ofta med en funktionsvariation, som går i en vanlig grundskola men har det oerhört svårt att komma vidare i sin utbildning. Vi vill bryta normen och gör en yrkesutbildning för den här gruppen med rätt värdegrund, stärka självbilden, mycket personal och praktik på trygga arbetsplatser. Den ska vara helt anpassad efter varje individs förutsättningar, säger Per Johansson.

Tre inriktningar

De tre inriktningar de planerar att starta med är; handel och service, barn och fritid och djur och natur. Och de tänker sig kunna ta emot fem till åtta elever första året.

– Vi måste hålla en bra kvalitet och då håller vi oss till det vi är bra på och är starka på idag. Inom teknikområdet, matematik och spelutveckling finns andra alternativ. Vi har skickat ut information till studie- och yrkesvägledare i landet som blev överlyckliga över det här. Och vi har fått frågor från många håll som Sundsvall, Malmö, Göteborg, fortsätter han.

Icahandlaren Christer Johansson är med på tåget från början.

Icahandlaren Christer Johansson tar gärna emot elever på praktikplatser.
Icahandlaren Christer Johansson tar gärna emot elever på praktikplatser. Foto: Ica Maxi Bergvik

– Per har hittat något som inte fanns innan och jag tycker det är oerhört stort att det det sker här i Värmland. Vi har haft personer från daglig verksamhet hos oss sedan 2015 och idag är de åtta stycken. Nu kan vi ge ännu fler chansen att studera och göra praktik samtidigt.

– Det är oerhört viktigt med ett sammanhang, alla behöver det och det är extra viktigt för det här gänget. Så jag ska prata med mina kollegor om att kunna ta fram praktikplatser.

Per Johansson påpekar att det kanske inte är optimalt att starta utbildningen under en pågående pandemi.

– Men de här ungdomarna finns här och nu så vi drar igång till hösten med de anpassningar som krävs då.

Artikeltaggar

ForshagaForshaga kommunForshagaakademinNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.