Hoppa till huvudinnehållet

LO-fack hoppar på las-uppgörelse

Publicerad:
Så här såg det ut när Martin Wästfeldt, förhandlingschef för PTK, och Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, meddelade att de kommit överens om las. Arkivbild.
Så här såg det ut när Martin Wästfeldt, förhandlingschef för PTK, och Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, meddelade att de kommit överens om las. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare.

De fyra begär nu av regeringen att överenskommelsen genomförs.

– Till vår glädje på den här resan har IF Metall och Kommunal anslutit sig, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp på en presskonferens.

Även Mattias Dahl, vice VD på Svenskt Näringsliv är glad. Enligt honom stärker överenskommelsen den svenska modellen, konkurrenskraften för Sverige och för de anställda.

– Dörren är inte stängd för fler att ansluta sig. Tvärtom. Vi vill att alla ska sluta upp bakom detta, säger Dahl.

De fyra parterna ska nu vända sig till regeringen och begära att deras överenskommelse blir verklighet.

Hoppa på

Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöt en uppgörelse för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej, men under tiden har det framför allt från IF Metall funnits signaler om att man ändå ville haka på överenskommelsen.

För IF Metall har möjlighet till kompetensutveckling för medlemmar varit avgörande för att man nu anslutit sig.

– Man får inte tillräckligt med kompetensutveckling, vilket innebär att när det kommer så kallade tekniksprång och man ska göra nya saker har man väldigt svårt att hänga med och då hjälper inga turordningsregler i världen, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Bra villkor

Han uppger att det har varit väldigt viktigt att "få bukt med de här sakerna" och att vuxna som arbetat ett antal år ska få en möjlighet att omskola sig för att kunna byta jobb eller få en högre befattning.

-Det här då till väldigt bra villkor, säger Säikkäla.

Han pekar på att man ska kunna vidareutbilda sig i upp till tre terminer med 80 procent av lönen under ett arbetsliv.

Tre frågor har varit viktiga för Kommunal.

– På de tre frågorna tycker vi att vi har tillfredsställts, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Bättre för kvinnor

Den första är allmän visstidsanställning, som gör att många medlemmar i kommunal har svårt att planera sitt liv, till exempel köpa ett hus eller hyra en lägenhet.

– Med de konverteringsregler som presenterats här ser vi att vi fått avsevärt bättre ändringar för kvinnor framförallt, säger Ingelskog.

Den andra frågan är "hyvlingen", det vill säga arbetsgivarens möjlighet att sänka sysselsättningsgraden. Ingelskog menar att det nu blir mer ordning och reda på hur detta får ske.

Den tredje viktiga frågan är omställningsmöjligheter.

– Även här har vi fått igenom förbättringar för Kommunals medlemmar, säger Ingelskog.

Han pekar på att nu omfattas även visstidsanställningar och personliga assistenter av omställningsförsäkring.

Artikeltaggar

EkonomiIF MetallLOMattias DahlPTKSvenskt NäringslivSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.