Hoppa till huvudinnehållet

Krögarna kräver kraftigare åtgärder för överlevnad

Publicerad:
Försäljningen och antalet bokade sällskap har rasat för O'Learys i Karlstad sedan pandemins start.
Försäljningen och antalet bokade sällskap har rasat för O'Learys i Karlstad sedan pandemins start. Foto: Lisa Olaison

Bara tio av nästan hundra anställda är kvar och O'Learys lokaler ekar tomma. Folk har slutat gå ut och nu kräver krögarna kraftigare åtgärder från regeringens håll.

De menar att framförallt tre åtgärder krävs för överlevnad.

– Snabbare omställningsstöd, höja permitteringsgraden och ta bort arbetsgivaravgiften, säger Louise Tigerholm, som driver O'Learys i Karlstad.

Julborden har ställts in och restaurangen i Karlstad får allt färre bokningar. Den hårda 22-regeln har slagit hårt mot de flesta i branschen.

– Vår kvällsverksamhet har upphört. Vi har svårigheter att visa matcher. Premier Leaguematcherna börjar nio, de kan vi ju inte visa färdigt, säger Louise Tigerholm.

I våras permitterades all personal och hälften varslades. Alla prov- och extraanställda är uppsagda.

– Vi såg en liten uppgång i somras så vi gjorde en del återrekryteringar, med mycket bra folk. Men vi har tyvärr varit tvungna att dra ner på personalstyrkan igen.

För att gästerna ska känna sig trygga finns flaskor med handsprit på flera ställen och mellan de större sittplatserna har man satt upp plexiglas. Ett flertal lappar och klistermärken uppmanar till försiktighet och till att hålla avstånd. Men antalet gäster är få.

– Vi har lite ströbokningar till någon match eller för kalas, men det är minimalt.

  • Louise Tigerholm: "Det går väldigt dåligt jämfört med föregående år"
    Louise Tigerholm: "Det går väldigt dåligt jämfört med föregående år" Foto: Lisa Olaison
  • Allt färre besöker den stora restaurangen.
    Allt färre besöker den stora restaurangen. Foto: Lisa Olaison

Hur mår O'Learys i Karlstad?

– Det är en stor oro bland personalen. Ekonomiskt är det tufft att överleva. Vi efterfrågar åtgärdspaket, de är fortfarande inte tillräckliga för vår bransch.

För några veckor sedan samlade landshövdingen, Georg Andrén, till ett digitalt möte med ett flertal krögare i Karlstad för att diskutera vad de anser behövs för att rädda branschen.

– Vi kom överens om att det hade varit bra om vi kunde öka öppettiderna. Många skulle kunna ha två sittningar istället för en. Vi skulle kunna visa sena matcher, säger Louise Tigerholm.

Krögarna lyfte också gemensamt fram att om permitteringarna kunde utökas från 80 till 100 procent skulle många jobb kunna räddas. De vill också se att arbetsgivaravgifterna plockas bort.

– Det är de avgifterna som gör att permitteringar är ganska dyra.

Hur länge kan ni överleva på det här viset?

– Det beror helt på vilket stöd vi får.

Artikeltaggar

KarlstadKrogarLouise TigerholmNyheterO'learys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.