Gunnels digitala bakklubb har blivit en dundersuccé

Publicerad:
Gunnel Lindroths har startat digital bakklubb Foto: Privat

Gunnel Lindroth var på gång att starta bakkurs i Munkfors i våras. Då kom coronan. Istället startade hon Facebookgruppen "Baka med Gunnel". Succén blev omedelbar. Folk från hela Sverige och även personer bosatta utomlands tar gärna del av Gunnels recept.

Gunnel Lindroth i Munkfors har älskat att baka sedan hon var liten.

– Min mamma bakade mycket och jag tyckte om att vara med henne och baka.

Sedan dess har bakintresset följt henne genom livet och hon har bland annat bakat bröd på ett sommarkafé.

I våras såg hon fram emot att ordna kurs i bakning. Men när coronan kom fick kursen ställas in.

Men det stoppade inte hennes iver att få fler intresserade av bakning. Hon startade Facebookgruppen "Baka med Gunnel".

– Först var det folk från Munkfors som gick med. Sedan spred det sig till Karlstad, Hagfors och Torsby. Nu är det folk från hela Sverige som är med och även från USA och Spanien.

Inspiratör

I skrivande stund är det 764 personer som är med i digitala bakgruppen "Baka med Gunnel".

– Jag fungerar som en inspiratör och lägger ut det jag bakat. Jag använder mig gärna av äldre recept som jag fått av mamma. Men alla som är med i gruppen kan lägga ut sina recept. Det är så roligt för det är många som aldrig har bakat förut som gått med och de blir inspirerade att prova och de lägger sedan ut på bakklubben vad de gjort.

Trevlig stämning

Gunnel tror hon vet varför bakgruppen blivit så populär.

– Det är så trevlig stämning. I andra digitala bakgrupper jag varit med i blir det lätt ovänskap och de kritiserar varann. Men inte här. Här har vi bara trevligt.

Deltagarna är i alla åldrar.

– Det finns också många i 80-90 årsåldern med i gruppen. Jag tror att en del av dem har gått med i Facebook bara för att kunna vara med i bakgruppen.

Hjälper till

En del av de äldre orkar inte baka längre. Men då ställer Gunnel gärna upp.

– En del kommer med önskemål på kakor eller tårtor som de gärna vill äta igen, men inte orkar. Då gör jag det åt dem. Pinocciotårta är något som var populärt förr som många äldre gärna vill ha. De är så tacksamma att jag hjälper dem, det är nästan så att jag får tårar i ögonen.

Gunnel Lindroths Pinocciotårta
Gunnel Lindroths Pinocciotårta Foto: Privat

Gunnel tror också att det blivit ett uppsving för bakning under coronatiden.

– Jag får också många meddelanden från äldre som är så tacksamma och glada för att jag startat bakklubben eftersom det är så dystert nu med coronan, men att gå in och titta i bakklubben gör deras dag att de får sitta och titta på allt gott som folk bakar och lägger ut, säger Gunnel.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilMunkfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare