Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsägare som vill storsatsa i Säffle

Publicerad:
Nyblivna Säffleborna Tarja och Björn Henningsson har för avsikt att fortsätta satsa stort på fastigheter, men den här gången i Säffle. Första renoveringsprojektet är det här huset på Billerudsgatan.
Nyblivna Säffleborna Tarja och Björn Henningsson har för avsikt att fortsätta satsa stort på fastigheter, men den här gången i Säffle. Första renoveringsprojektet är det här huset på Billerudsgatan. Foto: Claes Österman

När Björn och Tarja Henningsson nyligen köpte Svaneholms herrgård och bestämde sig för att bosätta sig i Säffle kommun, beslutade de samtidigt att genomföra en storsatsning på renovering av hyresfastigheter i Säffle.

– Vi har nyss avslutat vårt första stora renoveringsprojekt i Säffle. Om intresset finns för nyrenoverade lägenheter är vi beredda att investera stort i stan, säger makarna.

Björn och Tarja har i tolv år sysslat med att köpa och renovera hyresfastigheter och har nyss sålt sitt stora fastighetsbestånd i Mariestad och Töreboda. När beståndet var som störst rörde det sig om 179 lägenheter - eller 29 hyreshus.

I lägenheterna på Billerudsgatan har Tarja och Björn Henningsson sett till att alla gamla detaljer tillvaratagits och att originalgolvet tagits fram.
I lägenheterna på Billerudsgatan har Tarja och Björn Henningsson sett till att alla gamla detaljer tillvaratagits och att originalgolvet tagits fram. Foto: Claes Österman

Anledningen till försäljningen är att paret efter årsskiftet flyttar till Säffle.

– Vi har köpt Svaneholms herrgård där vi ska bo och bedriva viss verksamhet. Men vår huvudsakliga sysselsättning blir också i fortsättningen att köpa och renovera fastigheter, fast nu i Säffle. Här finns mängder av intressanta hus som ägarna inte visar något större intresse för. Vi vill köpa dem, renovera och erbjuda hyresgästerna ett modernt boende till bra hyror, förklarar Björn.

För att testa intresset på marknaden har de i år köpt tre hyresfastigheter; på Olof Trätäljagatan, Villagatan och Billerudsgatan. Renoveringen på Billerudsgatan inleddes i somras och är i det närmaste färdig och i nybyggnadsstandard. I huset har man renoverat tre trerummare på vardera 105 kvadratmeter och dessutom har man renoverat huset på bakgården där det finns två ettor.

– Vi vill egentligen kolla hur intresset är för nyrenoverade lägenheter i Säffle. Om intresset finns kommer vi att köpa fler hus och fortsätta renovera. Vi tror att det finns en stor potential i Säffle, säger Björn.

Vilka fler hus är ni intresserade av?

– Flera! Vi har kollat av bostads- och fastighetsmarknaden i Säffle noggrant och ser stora möjligheter att fortsätta den satsning som vi gjorde i Töreboda och Mariestad. .Jag tror det är allmänt känt att många stora fastigheter i centrala Säffle ägs av fastighetsbolag med säte i Göteborg, ägare som inte visar särskilt stort intresse för husen, i vissa fall låter dem förfalla och dessutom plockar ut oskäliga hyror. Vi har i många år förvaltat vårt kapital genom att investera i sådana fastigheter och har genomfört många lyckade renoveringar, svarar Björn som berättar att man just nu har två intressanta objekt under uppsikt.

Vilken är er bild av bostads- och fastighetsmarknaden i Säffle?

– Jag tycker kommunen har gjort rätt som byggt nya hyreshus på Tingvallastrand för det är satsningar som ingen privatperson vågar göra. I övrigt är det som sagt många eftersatta fastigheter i stan men där ser vi stora tillväxtmöjligheter. Vi skulle bli ett mycket bra komplement till det kommunala bostadsbolaget, säger Björn.

Kontakten med kommunen är redan tagen, inte bara i bygglovsärenden utan också för att presentera sina avsikter.

– Så positivt bemötande som vi fått, har vi inte fått i någon annan kommun där vi varit verksamma och det stärker vår bild av en offensiv kommun i medvind. Säffle känns som en bra kommun att flytta till, säger Björn.

Hantverkarna Aidas Valkiunas och Jesper Brodén kan konsten att tillvarata det gamla när de renoverar.
Hantverkarna Aidas Valkiunas och Jesper Brodén kan konsten att tillvarata det gamla när de renoverar. Foto: Claes Österman

Ett exempel på hur deras företag jobbar är Billerudsgatan 20, ett hus som byggdes i början av 1900-talet men i många år varit eftersatt av sina ägare. Där har man sedan i augusti, inte bara renoverat den skamfilade fasaden och återställt husets forna glans med alla dess ornament och utsmyckningar, utan också moderniserat lägenheterna.

– Vi har behållit den gamla stilen och tillvaratagit precis allt som varit möjligt av originaldetaljer som stuckatur, gamla dörrar, lister, foder och trägolv. I kombination med den fantastiska takhöjden, har resultatet blivit riktigt bra. Vi gör lägenheter som vi själva skulle vilja bo i, säger Tarja.

Ett fullt utrustat kök, badrum och egen tvättstuga ger de tre lägenheterna en modern kontrast.

– Hyran för 105 kvadratmeter landar på 7 900 kronor. Tror du att någon vill hyra det, undrar Tarja och svaret känns givet.

– Om det finns intresse kommer vi att gå vidare med många stora projekt, tillägger hon.

Den ny renoverade lägenheterna på Billerudsgatatan har allt av modern utrustning och även egen tvättstuga.
Den ny renoverade lägenheterna på Billerudsgatatan har allt av modern utrustning och även egen tvättstuga. Foto: Claes Österman

I företaget finns två yrkesskickliga och erfarna hantverkare i Jesper Brodén och Aidas Valkiunas som på just Billerudsgatan har fått lägga ned mycket möda på detaljarbetena. Men Tarja och Björn medverkar gärna själva i arbetet och vet hur man hanterar verktyg och redskap.

– Det handlar om att få tiden att räcka till. För egen del har jag ett annat jobb vid sidan av, förklarar Björn.

Han är nämligen yrkesverksam som pilot sedan drygt 27 år vilket också utgör en del av framtidsplanerna. Björn äger ett sjöflygplan och har för avsikt att starta en sjöflygskola i Svaneholm.

– Det finns mer idéer att förverkliga kring herrgården men det håller vi hemligt ett tag. Just nu har vi mest fokus på Säffles intressanta fastigheter.

Tanja och Björn Henningsson har planer också för Svaneholms herrgård, bland annat förknippade med Björns andra yrkesroll som pilot.
Tanja och Björn Henningsson har planer också för Svaneholms herrgård, bland annat förknippade med Björns andra yrkesroll som pilot. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Björn HenningssonBostad och byggenNyheterSäffle kommunSvaneholmSvaneholms herrgårdTanja Henningsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.