Stänga Hamngatan – utmärkt idé för att skapa en riktig spökstad

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenter sågar förslaget att stänga Hamngatan för biltrafik.
Foto: Christer Hellholm
Äntligen börjar vi närma oss den sista byggstenen för att göra Karlstad centrum helt bil och besöksfritt. Under många år har politiker aktivt jobbat för att tömma Karlstad centrum på såväl kunder som turister.

Det har varit ett långdraget projekt och man har tagit ett steg i taget så invånarna successivt kunnat ändra sina vanor och bara besöka externa köpcentrum.

I första steget tog man bort möjligheten att köra runt stora torget.

Sen genomförde man enkelriktad trafik utanför stadshotellet och tvingade ut all trafik till Hamngatan som är den enda stora trafikled som sammanbinder Karlstads västra och östra stadsdelar.

Därefter planeras ett nytt resecentrum och nu kommer det bästa av allt. Kollektivtrafiknämnden beslutade i senaste mötet att föreslå kommunstyrelsen att helt stänga av Hamngatan.

Jag tänker såhär. Det är ju i alla fall tur att de inte kan stänga E18 så det går att köra igenom staden.

Hamngatan kommer som bäst bli enkelfil i varje riktning. Det innebär att på grund av köbildning blir det i praktiken en omöjligheten att med bil trafikera runt centrum i sin helhet.

Det här beslutet tar man endast ett par år innan första inflyttningarna på Cooptomten. Det är inte mer än ett par tusen bostäder så några ytterligare köer kommer sannolikt inte bildas på Hamngatan som är den enda trafikleden för de nyinflyttade.

Att all bil och kommersiell trafik skall samlas på en enda fil som är den enda trafiklänken som sammanbinder Karlstads stadsdelar är en utmärkt idé för att göra centrum till en riktig spökstad.

Nu väntar vi bara på nyheten om att göra om Hamngatan till gång och cykelväg.

Men en sak som kommunledningen ska ha eloge för. De följer en röd tråd. Inför alla stora beslut väljer man att skapa en stor negativ opinion mot sig istället för att skapa framtidstro. Stadshus, Mumin, moskefrågan och nu resecentrum.

Undra hur kommunikation och alla beslut kan gå så fatalt fel. Det är ren njutning att läsa Tomas Ristes kommentar till motivering att stänga Hamngatan. Jag skrattade så tårarna sprutade.

Han sa följande: "Det är bara att köra till något av alla parkeringshus och gå därifrån." Slut citat.

Han kanske glömt att de precis föreslagit att gatan som skall ta alla bilisterna till de parkeringshus han avser skall stängas. Jag riktigt längtar efter att se en karavan av människor promenera med sina resväskor från Ahlmarksgaraget till resecentrum.

Alla med rörelsefunktionsnedsättning är nog inte lika muntra som Riste när de ska försöka besöka resecentrum eller den stängda staden!

Trafikutredare

Stoppa vansinnet

Karlstads politiker gör allt för att ta död på centrum. Nu vill de stänga av Hamngatan för biltrafik!

Är de alldeles från vettet? Det är nog krångligt att köra bil i stan redan.

Finns det ingen med sunt förnuft som kan stoppa vansinnet?

Lilla jag

Ska man skratta eller gråta?

Ska man skratta eller gråta åt kollektivtrafiknämndens remissyttrande angående att stänga av 300 meter av Hamngatan i Karlsta?

Det blir spiken i kistan för hela Karlstad centrum eller hur ska man annars tolka detta förslag?

Ska man åka med tåget så måste man alltså åka buss, gå eller cykla till stationen.

Är detta verkligen ett seriöst förslag?

Undrande Karlstadsbo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.