Hoppa till huvudinnehållet

Mystiken kring den mördade mannen - registrerad som "obefintlig"

Publicerad:
Den 58-årige mannen hittades mördad i det vita trähuset i Lesjöfors. Foto: Filip Kowalski

Det tog över ett dygn för polisen att identifiera den mördade mannen.

Anledning: i folkbokföringen är 58-åringen registrerad som "obefintlig".

– Under årens lopp har han försökt att luska ut varför han inte finns i något register, säger den mördade mannens bror.

Den 58-årige mannen hade lovat sin mamma att komma och handla åt henne.

Men när han inte hade hört av sig på flera dagar och hon inte fick kontakt med honom valde hon i slutet av förra veckan att kontakta polisen och anmäla honom försvunnen.

Det ledde till att polisen i måndags gick in i det vita trähuset i Lesjöfors där mannen hittades mördad.

Men mannens identitet var länge en gåta för polisen. Det var först efter ett dygn som de kunde konstatera att den döde mannen var den försvunne 58-åringen.

"Varit lite nojig"

Anledningen till mystiken är att den 58-årige mannen - som har bott i Lesjöfors under mycket lång tid och är en välkänd profil på hemorten - inte existerar enligt myndigheterna.

I Skatteverkets folkbokföring står mannen skriven som avregistrerad/obefintlig sedan drygt tre år tillbaka.

– Han har ju försökt under årens lopp att luska ut varför han inte finns i något register. Där vet jag att han blivit lite nojig, han har ju haft ett lite brokigt förflutet, säger en av mannens bröder.

Inget underlag

Ingegerd Widsell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, bekräftar att 58-åringen avregistrerades efter att myndigheten gjort två olika folkbokföringsutredningar utan att hitta en fungerande adress till mannen.

– Vi har försökt få kontakt med honom, men han har inte hört av sig så det fanns inte underlag för att bedöma om han skulle vara skriven i Sverige, säger hon.

Samtidigt har den 58-årige mannen varit i kontakt med både tingsrätt och åklagarmyndigheten vid flera tillfällen de senaste åren då han varit målsägande vid ett tillfälle samt dömts för två mindre allvarliga brott.

Ny lag på gång

– Tingsrätten har inte någon skyldighet att anmäla till Skatteverket att det ser ut att vara fel i folkbokföringen. Men det kommer med all sannolikhet att komma en lagändring under nästa år och då skulle vi kunna fånga upp sådana här saker, säger Ingegerd Widsell.

Det är oklart exakt hur folkbokföringsutredningen gått till, och om den mördade 58-åringen aktivt valt att inte svara på Skatteverkets brev.

Mamman om misstänkt mördade mannen: Jag larmade polisenObduktion av 58-åring klar – stärkta mordmisstankarMördade mannen är identifierad

Artikeltaggar

Brott & blåljusLesjöforsMordMordet i LesjöforsSkatteverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.