Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet Bertilsson med ambulans till Näl för hjärtinfarkt

Publicerad:
– De lägger upp mig på en vagn, det bär av genom korridorerna och direkt in på operationsbordet, och där finns redan ett läkarteam i full utrustning och väntar. Det var som i en film, berättar kommunalrådet om ankomsten till Näl-akuten.
– De lägger upp mig på en vagn, det bär av genom korridorerna och direkt in på operationsbordet, och där finns redan ett läkarteam i full utrustning och väntar. Det var som i en film, berättar kommunalrådet om ankomsten till Näl-akuten. Foto: Conny Hultgren

Mitt i natten händer det. Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors vaknar med en smärta i bröstet som strålar ut mot armen. En vecka senare är han hemma nyopererad för hjärtinfarkt, men har inga planer på att sjukskriva sig.

Det började med att han vaknade vid ett-tiden onsdagsnatt för en dryg vecka sedan.

– Jag tänkte att jag skulle gå upp och skaka av mig det här, men det fungerade inte, berättar Stig Bertilsson med raspig röst över telefon. Jag förstod att det här var något allvarligare.

Ilfärd

Han ringde akutsjukvårdens 112 och inom tio minuter var ambulansen på plats. Det blev tolv mils ilfärd med blåljus och sirener mot Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL.

Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson fick åka akut till hjärtoperation, men jobbar redan och räknar med att snart vara återställd.
Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson fick åka akut till hjärtoperation, men jobbar redan och räknar med att snart vara återställd. Foto: THOMAS WALLIN

– Mitt i resan ställde jag dagens kanske mest korkade fråga; är det så allvarligt det här? Ja du, svarade en av ambulansskötarna, de är väldigt bekymrade på NÄL säger han till mig.

Stig Bertilsson säger att de två manliga ambulansskötarna höll koll på honom med bland annat EKG och var i tät kontakt med sjukhuset. När de kommer fram till akuten går det fort.

Inte rädd

– De lägger upp mig på en vagn, det bär av genom korridorerna och direkt in på operationsbordet, och där finns redan ett läkarteam i full utrustning och väntar. Det var som i en film.

Det gjordes kontraströntgen och en och ett par timmar senare var Stig Bertilsson opererad. Men han hann aldrig bli rädd menar han.

– Ambulanskillarna tog direkt befälet på ett väldigt starkt sätt, jag är imponerad hur de metodiskt tog tag i situationen och gick igenom mig.

Arbetar hemma

Stig Bertilsson menar att han sett efter omständigheterna mår bra och inte behöver sjukskrivas i dagsläget utan kan arbeta hemifrån.

– Som tur är, det är inte allra högsta aktivitet i politiska arbetet just nu. Bland annat är budgetarbetet försenat på grund av pandemin.

De politiska kollegorna från olika partier är informerade om vad som hänt. Nästa större politiska möte är den kommande veckan.

– Jag avvaktar om jag ska vara med eller inte ett tag till. Jag har ju haft hygglig kondition och ork, men den har raderats ut med ett enda streck. Ska jag gå ett varv i huset blir jag ganska trött alltså. Men att prata i telefon eller ha kontakt med kontoret går bra.

Känningar

Det är det fysiska som påverkats säger Stig Bertilsson och även om han haft lite känningar tidigare sa den ansvarige läkaren till honom att det inte behöver hänga ihop.

Avslutningsvis återkommer Stig Bertilsson till sjukvårdens insats.

– Det som är starkt är just detta hur vården tar hand om en patient i det här läget och gör det på ett professionellt sätt. Man klagar ibland på vården men här fungerade saker till 110 procent.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdBengtsforsCoronavirusetHjärtinfarktNälNyheterStig Bertilsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.