Hoppa till huvudinnehållet

FBK vinnare efter straffar – Ejdsell och Holm avgörande

Publicerad:
Jacob Nilsson och Michael Lindqvist efter den förstnämndas 3-1-mål. Foto: FREDRIK KARLSSON

Statistiskt har FBK det normalt sett svårt mot Skellefteå hemma. Så även denna kvällen – spelmässigt. Resultatmässigt var det emellanåt en annan femma.

Ledning efter två perioder blev 3–3 efter tredje. En mållös förlängning gav ett straffavgörande där Victor Ejdsell avgjorde.

Efter en ganska tråkig förstaperiod tog matchen fart ordentligt i andra.

Joakim Nygård hade gett FBK ledningen med 1–0 sent i första, och FBK kunde nog tacka sin lyckliga stjärna för att nollan var intakt och hemmalaget i ledning.

Drygt en och en halv minut efter nedsläpp i mittperioden skarvade Victor Ejdsell pucken ur egen zon, rakt på "läppen" hos Jacob Peterson. 21-åringen skejtade förbi rubbet, klev in i anfallszon och satte dit tvåan.

– Jag fick pucken, försökte komma i fart och han kom ikapp mig lite. Jag försökte bara få den på mål och den gick in. Det var skönt, sa han i Cmore i periodpausen.

Målet var hans tredje på två matcher:

– Det är skönt att göra mål, men det viktiga är att vi leder matchen.

Skellefteås replik lät verkligen inte vänta på sig.

Oredan i FBK-försvaret var påtaglig och missräkningarna lika så när Jonathan Berggren spelade fram Rickard Hugg.

58 sekunder senare var det dags igen. Den här gången var det Arvid Söderblom som fick kapitulera.

En studs på Skellefteåskridsko ställde keepern helt och hållet. 3–1 på tavlan, tre mål i andraperioden – på 3:13, eller om man så vill på exakt en och en halv minut.

Matchstraff

Med lite drygt halva perioden spelad hamnade Darren Nowick på rygg framför FBK-målet. Han tog sig upp, åkte mot avbytarbåset men pekades ut från isen av domardoun.

"Kicking" bedömdes det som. Nog för att den var både tydlig och rätt dömd men med handen på hjärtat var det inte en pendel som gjort Roberto Carlos avundsjuk.

Se klippet här:

Den efterföljande femminutaren i powerplay flöt förbi utan att FBK var direkt nära att hitta nätet. Ett tema som fortsatte perioden ut, målburen var både låst och haspad av de båda Arvid-döpa målvakterna.

Desperata gäster

Med tre, fyra riktigt vassa chanser i inleningen på period tre var det på intet sätt en överraskining att periodens första mål skulle komma från de gulklädda gästerna.

Andreas Wingerli var påpasslig när han rakade in en sargretur efter knappt fem och en halv minut.

Vad som följde därefter kan bäst beskrivas som en desperat jakt på kvitteringen.

Under stundom var det mer eller mindre spel mot ett mål.

Med drygt sju minuter kvar att spela var det dags igen. Oskar Möller har inte fått sitt målskytte att stämma den här säsongen, två fullträffar blev tre när han fick klubban på en retur från Holm, rundande densamme och satte dit kvitteringen.

Dubbla powerplaychanser

Om uppförsbacken för FBK var diger och momentumet för Skellefteå någonstans i storleksordningen "kan ses från yttre rymden" minskade inget av dem när Michael Lindqvist åtke ut för en highstick knappt två minuter efter kvitteringen.

Att sedan Filip Broberg, med viss hjälp av Adam Ginning, brännde rakt in i Holm och raderade ut överläget är ytterligare en detalj FBK kan tacka den där stjärnan för.

Det efterföljande powerplayspelet bjöd inte på mer än att Broberg kunde återvända till isen i utsatt tid.

Förlängning

Trots en period helt dominerad av Skellefteå slutade det hela 3–3. Väl i övertiden hände det oerhört lite grejer, Oskar Möller var ett Holmskrev ifrån att bli matchhjälte och Michael Lindqvist centimeter från ett friläge innan paussignalen gick.

I straffläggningen satte Victor Ejdsells FBK:s förstastraff mellan benen på Söderblom och Daniel Viksten drog den i ribban.

Med två missar låg det stor press på Jonathan Berggren, som inte överlistade Holm. Extrapoängen till Karlstad.

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.