Hoppa till huvudinnehållet

Trav är livet för Anna Björlin

Publicerad:
Anna Björlin gör en rejäl satsning och har sju travhästar på gården i Högboda.
Anna Björlin gör en rejäl satsning och har sju travhästar på gården i Högboda. Foto: Helena Karlsson

Travsporten domineras av män men det finns många unga kvinnor som satsar hårt.

En är 31-åriga Anna Björlin som tränar sju hästar på gården i Högboda.

– Min grej är att träna hästar och nu är det mitt liv, mitt arbete och min hobby, säger hon.

Tidigare fick en amatörtränare i travsporten endast träna sina egna hästar, men när reglerna ändrades så att man fick ha upp till fem hästar som ägs av andra sin träning valde Anna Björlin att göra den här satsningen.

Hon slutade sin anställning hos Sven Rejnö och har hästarna precis vid sin bostad.

– Tre av de sju hästarna i stallet äger jag och resten är jag tränare för. När jag gjorde den här satsningen bestämde jag mig för att ordna med en andelshäst. Det blev en häst som heter Souzy och det är lite synd att året har varit som det varit då ägargänget är väldigt intresserade och vill gå på trav men inte har fått.

Vill sköta allt själv

Mellan åren 2017 till 2019 gick det som på räls för Anna Björlins hästar och segerprocenten ökade stadigt. Förra året vann hennes hästar i snitt i var fjärde start men i år har det gått lite trögare.

– Det har blivit lite för få starter men när hästarna har startat har jag varit nöjd med deras insatser. Annars gick det väldigt bra innan och det var förmodligen därför som jag fick in hästar. Förutom gänget som har Souzy har jag en bra och viktig ägare som heter Per Arthursson i Mora som har två av hästarna i stallet.

Anna är inte nöjd med resultatet i år men är peppad inför 2021.
Anna är inte nöjd med resultatet i år men är peppad inför 2021. Foto: Helena Karlsson

Det är ungefär 50 meter mellan dörren på huset till stallporten och hon sköter de sju hästarna på egen hand.

– Jag vill kunna sköta allting själv inte vara i behov av att andra ska hjälpa mig. Det finns plats för någon häst till, men jag vill hålla mig på den här nivån och försörja mig på det. För mig är det en lyxig tillvaro även om jag inte är nöjd med stallets resultat det här året.

Kör inte lopp

De flesta inom travsporten är uppväxta med den och Annas väg in kom genom hennes styvfar.

– Han hade en travhäst när jag var liten och sedan gick jag i travskola. Men jag har aldrig varit intresserad av att köra lopp, inte ens när jag var liten. Min grej är att träna hästar och nu är det mitt liv, mitt arbete och min hobby. Jag vill träna och förbereda hästarna och när de är ute på banan får någon annan ta över, säger Anna.

Och hon fortsätter:

– Jag tycker att jag bor perfekt och travet är som roligast när det är sommar och alla banor är igång så att man inte behöver åka så långt.

I en mansdominerad travsport börjar det komma allt fler unga kvinnor som tar för sig mer och mer.

– Det är kul. Jag har många omkring mig som det går bra för som till exempel Isabell Flacking och Alexandra Åhs. Jag tror att vi gullar lite mer med hästarna och är väldigt noggranna och det tror jag får hästarna att må bättre.

Jobbiga händelser

Den stora stjärnan hos Anna Björlin de senaste åren har varit Lullaby S.I.R., men hon drabbades tragiskt nog av kolik för några veckor sedan och hennes liv gick inte att rädda.

Men det finns fler tuffa smällar som Anna har varit med om under senare tid. Hon var nämligen mycket nära vän med Rebecca Paulsson som avled för ett år sedan.

– Rebecca hade en stor del i att jag vågade säga upp mig från mitt jobb hos Sven Rejnö och göra den här satsningen. Hon gick sin proffstränarkurs och jag skulle köra på med mitt. Hon pushade mig och vi kände "att nu kör vi på det här". Vi tränade ihop och hjälpte varandra men samma vecka som jag sa upp mig från mitt jobb gick hon bort. Det senaste året har varit tufft och som grädde på moset som tappade jag Lullaby S.I.R.

När Anna tappade Lullaby S.I.R. köpte hon Estelle Avenue för att ha en egen starthäst.
När Anna tappade Lullaby S.I.R. köpte hon Estelle Avenue för att ha en egen starthäst. Foto: Helena Karlsson

Ett jobbigt år är snart lagt till handlingarna och Björlin ser ljust på framtiden.

– Nästa år är tanken att det ska vara fem starthästar i mitt stall så det ska nog kunna rulla på lite bättre än vad det har gjort i år. Jag är peppad inför år 2021. Jag är medveten om att det inte är någon fast anställning som jag har nu, men jag gör exakt samma jobb som jag gjorde innan och det är mycket roligare att göra det med sina egna hästar på sitt eget sätt.

Artikeltaggar

Anna BjörlinHögbodaTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.