Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagsledamöter vill se lättnader i strandskyddslagen

Publicerad:
Riksdagsledamöterna Daniel Bäckström (C) och Lars Mejern Larsson (S), visades runt på Bomstadbaden av David Nordentjell och Ulf Nordetjell.
Riksdagsledamöterna Daniel Bäckström (C) och Lars Mejern Larsson (S), visades runt på Bomstadbaden av David Nordentjell och Ulf Nordetjell. Foto: Lisa Olaison

På tisdagen besökte Daniel Bäckström (C) och Lars Mejern Larsson (S) Bomstadbadens camping för att informeras om nya detaljplanen.

Den är överklagad till regeringen sedan den överprövats av länsstyrelsen.

– Strandskyddslagen har goda intentioner men tolkas på ett hårt sätt, säger Bäckström.

Den 14 december presenteras en ny utredning med förslag till uppdatering av strandskyddslagen.

En av experterna som medverkat i arbetet är Erik Evestam (C) från Häljebol.

– Direktiven var att det ska bli lättare att bygga bostäder och utveckla verksamheter i vattennära lägen på landsbygden.

– Jag kan säga så mycket som att det blir ett stort kliv framåt för landsbygden, sade Erik Evestam nyligen till NWT.

Ska bli lättare

Att det ska bli lättare att utveckla verksamheter i vattennära lägen är något som David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping applåderar.

NWT har flera gånger berättat om den nya detaljplanen där som framför allt tagits fram för att bringa ordning på den södra udden där en del campare har gjort stora egna utbyggnader ner till vänerstranden.

Hos regeringen

Länsstyrelsen upphävde dock detaljplanen varpå kommunen överklagade beslutet till regeringen.

Länsstyrelsen anser att strandskyddet på 100 meter inte kan upphävas eftersom man inte menar att udden var ianspråktagen innan strandskyddslagen trädde i kraft 1975.

Myndigheten menar samtidigt att den planerade gångvägen runt udden blir för smal.

Ulf och David Nordentjell är kritiska till att länsstyrelsen har upphävt den nya dettaljplanen för Bomstadbadens camping.
Ulf och David Nordentjell är kritiska till att länsstyrelsen har upphävt den nya dettaljplanen för Bomstadbadens camping. Foto: Lisa Olaison

– Vi anser precis som kommunen ha bevis på att udden användes som camping långt tidigare och den fria passagen längs stranden blir stor, sex-tolv meter när ett antal husvagnar och förtält flyttas.

– Samtidigt är det märkligt att länsstyrelsen kan ta bort strandskyddet för Muminparken på Skutberget, säger David Nordentjell.

"Lagen tolkas hårt"

Bäckström och Larsson var förstående till argumenten.

– Strandskyddslagen har goda intentioner men tolkas på ett hårt sätt.

– Jag hoppas att den nya utredningen föreslår att det ska bli lättare att bygga sjönära på landsbygden och att det blir förenklingar för besöksnäringen, säger Daniel Bäckström.

Daniel Bäckström vill se en uppdaterad strandskyddslag där det blir lättare att bygga sjönära på landsbygden och att det blir förenklingar för besöksnäringen.
Daniel Bäckström vill se en uppdaterad strandskyddslag där det blir lättare att bygga sjönära på landsbygden och att det blir förenklingar för besöksnäringen. Foto: Lisa Olaison

– Ja, det måste vara en funktionell lagstiftning så att man kan utveckla landsbygden. Och det som är bra för företagen är bra för Värmland, säger Lars Mejern Larsson.

– Samtidigt är det väldigt viktigt att strandskyddslagen tolkas lika av myndigheterna i hela Sverige, säger Bäckström.

På fredag träffar alla värmländska riksdagsledamöter landshövding Georg Andrén för ett ordinarie möte. Då får de en lägesbeskrivning om Bomstad-ärendet.

Artikeltaggar

BomstadDaniel BäckströmDavid NordentjellErik EvestamGeorg AndrénHäljebolKarlstads kommunLänsstyrelsenLars Mejern LarssonMuminlandetNyheterPolitikSkutberget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.