Hoppa till huvudinnehållet

Gunnar Larsson ska fixa matchfixningen

Publicerad:
Kristinehamnaren och generaldirektören Gunnar Larsson får ett nytt uppdrag av regeringen.
Kristinehamnaren och generaldirektören Gunnar Larsson får ett nytt uppdrag av regeringen. Foto: United Frog Studios

Spelmarknaden omsätter stora pengar varje dag i veckan. Men det finns också en baksida med illegalt spel och matchfixning. När regeringen nu vill komma till rätta med problemen vänder den sig till en kristinehamnare.

Vid en digital presskonferens på måndagen presenterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi uppdraget som getts till Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet. Det går i korthet ut på att kartlägga hinder och föreslå lösningar för att möjliggöra en effektivare tillsyn av illegalt spel, men också att se hur man kan stärka arbetet mot matchfixning.

– Spelmarknaden består av ett antal seriösa aktörer som alla har ett gemensamt mål och där finns inga större problem. Problemen uppstår när de oseriösa aktörerna kommer in i bilden. Det är där utmaningen finns, säger Gunnar Larsson.

Han konstaterar att spelmarknaden har förändrats. Man behöver inte längre gå till sitt spelombud eftersom spelen finns tillgängliga på nätet. Där finns också de illegala spelalternativen.

– De finns på nätet och ofta via servrar utanför EU, säger Gunnar Larsson.

Det är där han ser den största utmaningen med uppdraget.

Utmaningen med matchfixning är att det är så många olika parter inblandade. Det är Spelinspektionen, idrottsrörelsen med förbund och föreningar samt andra myndigheter.

– Det handlar till stor del om sekretess där de olika inblandade inte kan samköra sina uppgifter och skicka information mellan sig, säger Gunnar Larsson.

Enligt det pressmeddelande som gick ut från regeringskansliet handlar det om att skydda idrottens integritet, men också om att förhindra att spel missbrukas för kriminell verksamhet. Men också om att upprätthålla ett starkt konsumentskydd på spelmarknaden.

– Tidsplanen är att utredningen ska vara klar i sommar. Det kan bli lite besvärligare nu med tanke på corona när jag inte kan göra besök på plats, men det får bli digitala möten i stället, säger Gunnar Larsson.

Vilken del av utredningen är svårast?

– Det illegala spelet. Där är det sekretessfrågor och EU-lagstiftning som komplicerar det hela. Matchfixningen blir mer en fråga för idrottsrörelsen att ta tag i, svarar Gunnar Larsson.

Trots ett stort idrottsintresse har inte spel och dobbel lockat Gunnar Larsson:

– Nej, det blir väl kanske någon lott för att stödja den lokala idrottsföreningen.

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiGunnar LarssonKammarkollegietKristinehamnSpel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.