Första vaccinet godkänt

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock meddelar att de har godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 och kommer redan nästa att inleda vaccinationen.
Foto: TT
Storbritannien har, som första land i världen, godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19.
– Vaccineringarna kan börja redan om en vecka, säger hälsominister Matt Hancock.

"Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning", meddelar den brittiska regeringen.

MHRA har "dragit slutsatsen att vaccinet uppfyller strikta standarder för säkerhet, kvalitet och effekt", heter det.

Britterna blir därmed först i världen med att i full skala få tillgång till ett vaccin mot covid-19. Både Kina och Ryssland har visserligen börjat använda vaccin som utvecklas där, men enligt medieuppgifter riktas distributionen i de länderna än så länge endast till små riskgrupper.

– Från tidigt nästa vecka startar vi ett program för att vaccinera folk mot covid-19 här i landet, säger hälsominister Hancock.

Han uppger att det brittiska vårdsystemet, NHS, och sjukhusen är redo.

– Det här är mycket goda nyheter.

Alla de 65 miljoner invånarna kommer dock inte att kunna vaccineras på en gång. Bland de grupper som får ställa sig först i kön nämns vårdhemsboende, sjukvårdspersonal och äldre.

Pfizer-chefen Albert Bourla kallar Storbritanniens besked ett "historiskt ögonblick i kampen mot covid-19".

Vaccinsamordnaren: Ger ytterligare hopp

Det brittiska godkännandet av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 är hoppingivande tycker Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström. Det påverkar dock inte när vaccinet kan bli godkänt i EU.

– Nu har vi fått ett första godkännande och det ger ytterligare hopp om att även EU godkänner det här vaccinet, säger Sveriges nationelle vaccinsamordnare Richard Bergström till TT efter beskedet att Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 godkänts i Storbritannien.

Enligt Bergström var det väntat att godkännande skulle gå snabbt i Storbritannien och näst i tur att godkänna vaccinet tros USA vara.

– Det amerikanska läkemedelsverket FDA har sagt att de ska ha ett möte den 10 december och ett godkännande skulle då kunna komma den 11 december.

Ett godkännande i Europa kommer dock troligen att dröja ytterligare några veckor, enligt Bergström.

– Det är möjligt att det här vaccinet blir godkänt av EU-kommissionen före årsskiftet, antingen före jul eller i mellandagarna.

Att Storbritannien nu godkänt vaccinet påverkar inte hur snabbt ett EU-godkännande kan komma.

– Nej, vi har fattat beslut om att låta det gå som en vanlig ansökan och inte ha någon speciallösning för godkännande utan det får ta den tid det tar. Nu går det fort i alla fall. Normalt tar det arbetet flera månader och nu har vi gjort det på ännu kortare tid, säger Richard Bergström.

Beatrice Nordensson/TT

Henrik Samuelsson/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.