Hoppa till huvudinnehållet

Dotter om nya bidraget: "Ser det lite som en modern vaggvisa"

Publicerad:
Johanna Jansson, med artistnamnet Dotter, var en poäng ifrån att vinna Melodifestivalen i våras. Nu är det klart att hon ställer upp en tredje gång, med låten "Little tot". Arkivbild.
Johanna Jansson, med artistnamnet Dotter, var en poäng ifrån att vinna Melodifestivalen i våras. Nu är det klart att hon ställer upp en tredje gång, med låten "Little tot". Arkivbild. Foto: Elin Larsson

Det blir tredje gången gillt för Johanna "Dotter" Jansson som artist i Melodifestivalen, efter succén i våras.

Västvärmländskan berättar i en stor intervju för AN om sitt nya bidrag, pandemins påverkan – och om en, minst sagt, otursförföljd höst.

– Det är nästan som om jag har har fått en förbannelse över mig, säger Johanna Jansson.

Första gången Johanna "Dotter" Jansson ställde upp i Melodifestivalen var 2018, då hon slutade näst sist i sin deltävling med låten "Cry". Året därpå fanns hon med som låtskrivare till Lina Hedlunds bidrag "Victorious" som gick till final.

I år överträffade hon sina egna förväntningar, då hon tog sig hela vägen till final med "Bulletproof" – och förlorade med endast en poängs marginal mot The Mamas.

Tidigt under onsdagsmorgonen stod det alltså klart att Johanna Jansson kommer medverka ännu en gång som artist i den traditionsfyllda musiktävlingen.

Trots att Arvikatjejen redan efter första gången sa att hon inte tänkte ställa upp i tävlingen som artist igen, var det i slutändan inte ett så svårt val att nu vara med en tredje sista (?) gång.

– Alltså egentligen inte. Först var det som med "Bulletproof", att vi skrev en låt och tänkte att det här kan vi inte bara släppa på Spotify. Vi behöver en stark push för att få ut den till så många som möjligt, säger "Dotter" och fortsätter:

– Första gången kändes det tråkigt, för folk förstod mig inte. Med "Bulletproof" kände jag att jag ville testa igen, för jag ville få ut min musik till fler. Nu känns det som att folk verkligen förstår ens musik och då känns det kul att vara med igen. Men det får räcka med tre gånger som artist...

"Väldigt peppad!"

Det nya bidraget, som heter "Little tot", gav omgående en bra känsla – hos flera.

– Skivbolaget sa direkt att du måste vara med, och jag kände också att jag verkligen ville ställa upp med den här låten. Jag är väldigt peppad! Det ska bli kul, säger 33-åringen.

Själva låten innehåller ett starkt budskap och en slags uppmaning till kommande generation, i hopp om en bättre framtid.

– Jag ser det lite som en modern vaggvisa. Den handlar om att man sjunger till ett barn om att bli inte som oss när de växer upp. Det är väldigt mycket dåligt mående nu när vi lever digitalt, det måste förändras. Det blir väldigt egocentriskt i dag. Vi är ju menade att leva i symbios med varandra, men har blivit mer självupptagna i och med sociala medier där vi ska visa upp en fin fasad.

Du verkar brinna rätt mycket för dessa frågor?

– Ja, men det jag tänker mest på på miljön. Det är inte hållbart så som vi lever nu, vi måste förändra oss om vi ska vara få kvar på planeten och inte vill fortsätta leva med naturkatastrofer. Det är mycket människans fel och det är viktigt att vi tar det på allvar. Det går inte att förskjuta ett problem hela tiden.

– Det här finns alltid med i mina tankar, så det känns kul att ha skrivit en låt som faktiskt handlar om det, säger Johanna Jansson.

I årets upplaga uppträdde "Dotter" med låten "Bulletproof" som förutom andraplatsen blev en stor hit.
I årets upplaga uppträdde "Dotter" med låten "Bulletproof" som förutom andraplatsen blev en stor hit. Foto: Elin Larsson

"Ser det som ett bra tillfälle"

Nästa års upplaga kommer bli speciell i och med omständigheterna kring coronapandemin. Såväl deltävlingar som final kommer att äga rum på Annexet i Stockholm – utan publik.

– Jag tycker ändå att det är kul att vi har mello i år också, även Eurovision. Men det kommer ju så klart vara annorlunda när det inte är någon publik på plats, konstaterar Jansson och fortsätter:

– Men jag ser det som ett bra tillfälle att göra ett extra häftigt nummer, det kommer sticka ut mycket. De har ju fortfarande samma resurser, så om de gör det bra kommer de få till riktigt snygga nummer.

Har du några tankar kring numret redan nu?

– Det har jag faktiskt haft sen vi skrev låten – då fick jag direkt massa visioner. Nu har jag klippt ihop en musikvideo med inspiration från andra artister och olika färger. Jag hoppas vi kan förverkliga den här visionen. Det är väldigt svårt att göra en "Bulletproof" igen, det var ett väldigt unikt nummer.

Hur ser tiden framöver ut för dig annars?

– Jag ska göra Bingolotto två gånger, både uppesittarkvällen innan julafton och sen även på nyår. Det är mycket att man övar inför det. Men jag har börjat öva mycket på att sjunga låten redan nu också. "Cry" tog lång tid att lära sig, och den här låten är också svår. Stämbanden måste vänja sig vid det.

– Men det är kul att ha något att se fram emot igen. Jag har inte haft så mycket att göra den senaste tiden, förutom några mindre spelningar för 50 personer.

I somras uppträdde "Dotter" på Piren Live hemma i Arvika.
I somras uppträdde "Dotter" på Piren Live hemma i Arvika. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

"Bröt ihop för att jag mådde så dåligt"

Västvärmländskan ser även tillbaka på en höst som har varit allt annat än normal, där hon har drabbats av missöde efter missöde.

– Alltså jag förstår inte hur jag lyckas! Det var först hjärnskakningen när jag gick ner i en vinkällare och slog i huvudet i taket. Det kändes som att gå in i väggen, jag kunde inte tänka ens. Jag bröt ihop för att jag mådde så dåligt när jag skulle göra ett insamlingsgig med Måns Zelmerlöw.

Direkt efter det testade Johanna Jansson positivt för covid-19 och fick därmed sitta i karantän ett tag.

–Men det var lindrigt, jag var bara sjuk i 2,5 dag. Jag hade ingen hosta och så, bara lite feber som i en vanlig förkylning. Men jag kände ändå att "gud, det här är verkligen på allvar".

Opererades för 21-årig (!) skada

Nästa bakslag var att Johanna fick operera sin axel. En skada hon från början fick redan när hon var tolv år, då hennes aikidotränare i Arvika tryckte bak hennes överrörliga arm lite för långt.

– Min kompis mindes att det knakade. Det gjorde skitont och jag ville inte hålla på mer med aikido efter det. Ingen har förstått att det hänt något med min axel, det är först nu jag har kollat den. De trodde att den hade gått ur led när det hände, när de gjorde titthålsoperation såg de att den var trasig. Så jag har gått omkring med en dålig axel sen jag var tolv och varit superrörlig.

Efter operationen fick Johanna Jansson gå med mitella i tre veckor, och det lär ta ett bra tag innan hela kraften är tillbaka i armen.

Bröt tån

Då kom helt plötsligt nästa skada som en blixt från klar himmel.

– Jag tänkte att jag kunde gå till gymmet och träna benen i alla fall, men då bröt jag tån istället. Jag skulle byta stearinljus på vardagsrumsbordet, och bredvid stod en stor soffpuff som är jättetung och har en metallkant i botten som jag gick rakt in i.

Låter ju helt osannolikt hur mycket du har råkat ut för på så kort tid?

– Ja, det känns lite läskigt. Som att jag har fått en förbannelse över mig. Men det kanske har hänt dåliga saker nu, för att kunna hända bra saker nästa år istället. Jag försöker tänka positivt!

Johanna Jansson, alias Dotter, har haft en mycket speciell höst där oturen varit framme gång på gång.
Johanna Jansson, alias Dotter, har haft en mycket speciell höst där oturen varit framme gång på gång. Foto: Elin Larsson

"Lite läskigt"

Det har, av förklarliga skäl, inte blivit mycket tid hemma i Arvika under hösten för 33-åringen som numera bor i Stockholm.

– Jag var hemma och sjöng på ett ålderdomshem för ungefär en månad sen. Annars har jag inte varit i Arvika så mycket, för det känns lite läskigt att resa just nu. Det blir nog till jul i alla fall, tror jag. Men vi får vänta och se vad de säger angående restriktionerna först.

Andra artister som är klara för nästa års Melodifestivalen är bland andra Danny Saucedo, Arvingarna, Mustasch, Charlotte Perelli och Lillasyster.

Artikeltaggar

ArvikaDotterJohanna JanssonMelodifestivalenNöje/KulturStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.