Degerforsklass vann skidäventyr för 50 000 kronor

Publicerad:
Här är eleverna med lärare som tillsammans vunnit 50 000 kronor till klassen. Foto: Degerfors kommun

Grundsärskoleklassen på Parkskolan i Degerfors har vunnit Vasaloppets skolutmaning.

Nu får hela klassen pjäxer, skidor och startplatser i Vasaloppet.

Det är klassen Vågen, åtta elever från årskurs 3 till sex, på Parkskolan som vunnit. Vågen var en av totalt 50 klasser i landet som var med och tävlade.

Läraren Daniel Holm står bakom ansökan, han skrev den ihop med lärarkollegerna Eva Axnér och Lena Lövkvist.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är jättekul att våra elever får vara förebilder för alla människors lika värde på Vasaloppsarenan, säger han.

Dåligt utbud lokalt

Daniel Holm beskrev i ansökan de åtta eleverna som nyfikna och utmanande personligheter. Att de är potentiella paralympier med snöskräck, köldskräck och skidovana.

– Jag beskrev också att våra grundsärskoleelever här i Degerfors och Karlskoga har begränsade möjligheter till fritidssysselsättningar. Utbudet är inte särskilt stort för att kunna delta tillsammans, säger han.

Uppmuntrar aktivitet

Juryns motivering var att klassen inte vill något hellre än att utmana sig själva i Vasaloppsspåret. Motiveringen följde: ”Eftersom hemkommunen Degerfors har begränsade möjligheter att erbjuda fritidssysselsättning för blivande paralympier, så säger vi hjärtligt välkomna till ett aktivt liv. Vi hoppas få se hela klassen trött, snorig och blöt vid målet i Mora!”

Daniel Holm berättar att nyheten har tagits emot med glädje av eleverna, men att de inte greppat det helt än. Endast en av eleverna har tidigare åkt skidor, så det blir helt klart en utmaning.

– Vårt mål är att få med alla elever och att de ska tycka att det är kul. De behöver tid för förberedelser och nu tittar vi på filmklipp och bilder för att göra det hela mer konkret. Om det finns gott om snö har vi skidspår här. I annat fall får vi göra dagsutflykter till Kristinehamn eller Örebro. Det går ju det också, säger han.

50 000 kronor

Klassen får skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor, övernattning i Mora och startplatser i Vasaåket 9 kilometer i februari eller mars 2021. Värdet på vinsten är totalt 50 000 kronor.

Eleverna får även rejäla kläder, som de får behålla själva. Och skolan kan nu uppdatera sitt egna förråd, skidorna som står där är från 1980-talet.

– De skidorna har den så kallade råttfällebindningen, de är inte så gamla att de har vajrar men nästan. Det är glädjande för oss alla att vi får nya skidor och tillbehör, säger Daniel Holm.

Vasaloppscoachen Mattias Svahn skulle också besöka klassen före jul. Mötet får troligen ske digitalt på grund av de restriktionerna.

– Vi får försöka ordna det hela så bra som möjligt för den vinnande klassen, utifrån den situation som vi nu är i. Vi kommer att göra vårt allra bästa för att ge dem en oförglömlig upplevelse, säger Ninni Bäckström, projektledare för Vasaloppets skolutmaning.

Artikeltaggar

DegerforsMoraParkskolanSkola och utbildningVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare