Hoppa till huvudinnehållet

De vill driva caféet i stadshuset som kooperativ

Publicerad:
Jennie Östberg och Therese Lindén, två av de fyra kvinnor som tillsammans vill starta ett kooperativ i form av ett arbetsintegrerande socialt företag i Arvika. De andra två är Jennifer Sidén och Jenny Thunér som inte hade möjlighet att närvara vid tisdagens träff.
Jennie Östberg och Therese Lindén, två av de fyra kvinnor som tillsammans vill starta ett kooperativ i form av ett arbetsintegrerande socialt företag i Arvika. De andra två är Jennifer Sidén och Jenny Thunér som inte hade möjlighet att närvara vid tisdagens träff. Foto: Kerstin Herö

De fick ett hedersomnämnande för sin affärsidé nyligen och jobbar just nu med att vidareutveckla den och se över vad som krävs ytterligare för att kunna genomföra idén i Arvika. Till att börja med är förslaget att de ska ta över och driva caféet i stadshuset som ett kooperativ.

Fyra kvinnor har gått samman för att starta ett kooperativ som ska skapa jobb åt dem själva och i förlängningen förhoppningsvis även åt andra.

Therese Lindén, Jennie Östberg, Jennifer Sidén och Jenny Thunér går alla en utbildning som arrangeras av Coompanion Värmland (tidigare Värmlandskooperativen). Målet är att det ska utmynna i ett nystartat kooperativ och inriktningen är caféverksamhet.

– Vi tänkte ta över och driva stadshuscaféet, berättar Therese Lindén.

I måndags hade de ett möte med representanter för Arvika kommun, där de presenterade sig själva och sin affärsidé.

Caféet i stadshuset drivs i dag av kommunens kostenhet som ligger inom verksamheten vård och omsorg. En av dem som deltog i mötet var verksamhetschefen Eva Nilsson.

– De har ett jättestort intresse för att starta ett socialt företag. Vi ska diskutera det mer inom kommunledningsgruppen. Vi har lovat dem en återkoppling innan jul, säger hon.

Mindre skala

Originalidén, som kom från Therese Lindén, var att starta verksamhet med 1950-tal som tema, ett café kombinerat med secondhandbutik. Men de insåg att det skulle krävas en hel del kapital att starta den typen av verksamhet. De behövde börja i mindre skala och hörde av sig till kommunen.

Bilden är tagen på secondhandbutiken Miljömyran, där Jennie Östberg jobbar för närvarande.
Bilden är tagen på secondhandbutiken Miljömyran, där Jennie Östberg jobbar för närvarande.

Therese Lindén och Jennie Östberg jobbar i dag i verksamhet kopplad till kommunens arbetsmarknadsenhet. Therese på Bilpoolen och Jennie på secondhandbutiken Miljömyran.

– Vi ville vidare till något eget. Det är kul att få göra något man brinner för, konstaterar de.

– Jag har drivit företag tidigare, men det är så mycket ansvar. Jag vill inte göra det själv igen, men tillsammans med andra vill jag, säger Jennie Östberg.

De fyra kvinnorna kände inte varandra innan utan träffades i samband med utbildningen och har sedan pratat ihop sig om en affärsidé.

De har fått en och annan fråga från omgivningen hur de vågar satsa på caféverksamhet i dessa tider.

Vad svarar ni dem?

– Vi spanar på ytterligare verksamheter att utöka med, säger Therese Lindén.

Annars kan det bli svårt att få ekonomi i det. Dels har de en idé om att utöka utbudet i stadshusets café med lunchservering.

– Vi ska försöka få till ett samarbete med andra restauranger och caféer. Det skulle kunna gynna dem med. Vi köper lunch av dem och serverar i stadshuset, säger Therese Lindén.

Än är det på idéplanet, det finns inget etablerat samarbete i nuläget.

Dels spanar de också efter fler ställen, där de kan starta verksamhet. På sikt vill de inte bara skapa jobb åt sig själva, utan kunna erbjuda stöd och sysselsättning åt andra.

– Det skulle vara roligt att hjälpa andra ut i arbete.

Taggade

Jennifer Sidén och Jenny Thunér gör nu praktik på caféet i stadshuset för att få en bild av verksamheten och hur den fungerar. Det återstår fortfarande några månaders arbete och saker att göra. Kooperativet ska drivas som ekonomisk förening och den är inte bildad ännu.

– Vi är taggade för det här. Det finns inga hinder som inte går att lösa, säger Therese Lindén och Jennie Östberg.

Skulle idén om att driva stadshusets café som kooperativ av någon anledning inte gå att genomföra kommer de att gå vidare med andra idéer. Idén om att starta kooperativ faller inte med det.

Hedersomnämnandet fick de ta emot av juryn i tävlingen "Jakten på det ostartade kooperativet" som arrangeras av Koopsam i Värmland.

Artikeltaggar

ArvikaCoompanion VärmlandEva NilssonKooperativNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.