Hoppa till huvudinnehållet

Spelbolaget: "Vi behöver få ett stopp på det här"

Publicerad:
Reporter Kim Frandsen
Kim Frandsen
kim.frandsen@nwt.se
Dan Korhonen på Svenska Spel ser spelfusk, uppgjorda matcher och påverkade resultat som ett stort hot mot både idrotten och spelbolagen.
Dan Korhonen på Svenska Spel ser spelfusk, uppgjorda matcher och påverkade resultat som ett stort hot mot både idrotten och spelbolagen. Foto: Svenska Spel

Spelfusk, uppgjorda matcher och påverkade resultat utgör ett stort hot mot idrotten.

Det tycker Dan Korhonen på Svenska Spel – som också hoppas att reglementet kring dessa frågor blir ännu hårdare.

– Vi behöver få ett stopp på det här, säger han.

Dan Korhonen är chef och produktansvarig för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel.

Han berättar att frågan kring matchfixning är ständigt aktuell och att det är ett problem som bör tas på största allvar.

– Korruption och spelfusk tar bort hela grundfundamentet med idrott. Hela grejen med att man håller på med idrott, tittar på idrott eller spelar på idrott är att det ska finnas ett visst mått av ovisshet. Om det försvinner finns inga incitament för att gå på exempelvis en fotbollsmatch, säger Korhonen.

Problemet är stort – och det är inte bara ett hot mot sporten utan även mot spelbolagen.

För NWT berättar en före detta ishockeyspelare om hur han och hans lagkamrater regelbundet satsat pengar på sina matcher.

– I fall idrotten korrumperas kommer intresset för den att svika och så även för att spela på den. Vi spelbolag slår ju mynt av deras objekt. Så det är en jätteviktig fråga för oss såklart. Vi har jobbat otroligt hårt med den i många år.

Skör linje

Den som döms för spelfusk i dag kan få upp till två års fängelse.

Otillåten vadhållning, det vill säga spel på den match, tävling eller serie som du själv kan påverka resultatet i, är dock inte reglerat i spellagen. Förseelser av den typen är istället kopplat till idrottens regelverk och straffsatsen varierar från böter till avstängning.

Gränsen mellan otillåten vadhållning och spelfusk är dock tunn.

Dan Korhonen tar Max Novak – längdskidåkaren som i säsongspremiären i Bruksvallarna satsade pengar på sin motståndare – som ett färskt exempel.

– Nu gick ju Max Novak och vann. Men ponera att han hade ramlat en bit innan målgång och killen som han hade satsat pengar på istället vann. Då hade misstankegraden för eventuell matchfixning genast blivit mycket högre, säger Korhonen.

Han ger även ytterligare exempel på vad som kan bli föremål för misstänkt fusk:

– Säg att man spelat på under 5,5 mål och ens lag leder med 4-0. Då kanske man har möjlighet att hålla igen och styra över matchen. Det finns många spelmoment där det kan finnas kopplingar till matchfixning.

Hårdare reglemente

För att få stopp på detta finns en förhoppning om att reglementet kring dessa frågor blir ännu hårdare.

– Från Svenska Spels sida vore det önskvärt att man kan få möjligheten att dela på de aktivas personuppgifter tillsammans med idrottsrörelsen och övriga spelbolag. Det skulle underlätta enormt i vårt arbete att komma åt de som potentiellt bryter mot dessa regler. Men med tanke på GDPR är det inte möjligt just nu.

Jakob Uddeholt, ”integrity officer” på Riksidrottsförbundet, är inne på samma spår.

– För att kunna bedriva ett effektivt arbete för att motverka otillåten vadhållning måste förutsättningarna för att dela och hantera information förbättras. Vi har adresserat behovet till politikerna, säger Uddeholt och fortsätter:

– Problemet med otillåten vadhållning är större än vad vi kan se på ytan. Det vi ser är bara toppen av ett isberg.

RF har redan vidtagit flera åtgärder där ett pågående arbete är att upprätta strategier mot otillåten vadhållning och matchfixning för alla specialidrottsförbund. Detta för att öka utbildningstakten, höja medvetenheten och stärka den utredande kraften.

I flera av dessa utbildningsinsatser deltar även Svenska Spel.

– Det är viktigt att alla som kan hjälper till att sprida informationen kring vilka regler som verkligen gäller. Det skulle kunna påverka en hel karriär om man blir misstänkliggjord, säger Dan Korhonen.

Artikeltaggar

IshockeyRiksidrottsförbundetSportSvenska spel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.