Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen prickas än en gång

Publicerad:
Vill dölja om Preemraff.
Vill dölja om Preemraff. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad skall man göra när man drabbas av nesan att än en gång prickas av riksdagens konstitutionsutskott, KU? Jo, man kallar blixtsnabbt till en egen presskonferens som äger rum samtidigt som KU håller sin, och hoppas på att kritiken mot regeringen hamnar i medieskugga. Det var också precis det som skedde i torsdags.

Ställda inför det faktum att ett enigt KU kritiserar regeringen på tolv punkter så var det snabba puckar på regeringskansliet för att minimera den mediala exponeringen. Dags för ännu en presskonferens som skulle handla om coronapandemin, och givetvis var det detta som flertalet medier högg på. Detta trots att det numera följer ett välbekant mönster om att kalla till pressträffar där det sedan inte sägs särskilt mycket. Men man vet ju aldrig. Någon gång kanske det kommer något riktigt stort besked så därför är det nog ändå bäst att vara där.

Vad hade regeringen då att säga? Ja, trängs inte så mycket på rean Black Friday, och man har bett en myndighet göra en analys. Mer var det alltså inte, samtidigt som KU, med sin ordförande Karin Enström (M) i spetsen hade betydligt matigare nyheter att komma med. Och visst har det rapporterats lite om det också, men det blev inte alls så nyhetsmässigt stort som det borde ha blivit. Televisionens tidiga kvällsnyheter missade det och sedan var det fredag, en annan nyhetsdag inför en helg. Regeringens operation får sägas ha lyckats.

Så vad var det då som KU kritiserat regeringen för? Det handlar bland annat om att vare sig försvars- eller utrikesministern informerats om att den irakiske försvarsministern var svensk medborgare och hade begått brott, och detta samtidigt som det fanns svensk militär i Irak. De fick heller ingen information om den falske officeren, som bland annat haft ett känsligt uppdrag vid Natos militära högkvarter, och som Kustbevakningen funnit olämplig. Även styrningen av Arbetsförmedlingen, som ledde till att många kontor fick stängas, fick kritik.

Den största kritiken kom dock mot hanteringen av Preems nu skrotade planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Att regeringen tog över ärendet från domstolarna i ett sent skede var helt klart olämpligt. Miljöminister Isabella Lövins (MP) uttalanden om behovet av nya investeringar i förnybart, mitt under prövningen, var heller inte bra. Kommunikationen mellan Preem och miljödepartementet är också något som KU ifrågasätter lämpligheten i.

Det har varit väl kamratlig mejlväxling där det i princip framgår att Preem kan få komma i åtnjutande av kreditgarantier för investeringar i förnybart. Som av en händelse drar sedan Preem tillbaka sin ansökan och regeringen slipper ta beslutet att neka utbyggnaden. Ett sådant nekande hade i sig varit anmärkningsvärt och helt politiskt motiverat eftersom mark- och miljööverdomstolen tidigare sagt ja. Preemhistorien luktar illa och det förvånar inte att regeringen vill försöka begrava den.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenBlack fridayCoronavirusetElIsabella LövinKUKustbevakningenLedareMiljöpartietModeraternaPreemRegeringenRiksdagenSocialdemokraterna