Hoppa till huvudinnehållet

NWT avslöjar: Spelade på egna matcherna – regelbundet

Publicerad:
En källa till NWT berättar hur han och hans lagkamrater regelbundet satsat pengar på sina egna matcher.
En källa till NWT berättar hur han och hans lagkamrater regelbundet satsat pengar på sina egna matcher. Foto: Montage

Att spela på sitt lag är strikt förbjudet – men inte ovanligt.

En källa till NWT berättar hur han och hans lagkamrater regelbundet satsat pengar på sina egna matcher.

– Man vet att det inte är okej men…

Källan, som valt att vara anonym, är en före detta ishockeyspelare på elitnivå.

Han spenderade delar av karriären i Värmland och för NWT berättar han nu om spelet bakom kulisserna – hur pengar regelbundet gick till att ”betta” på det egna laget.

– Man pratade inte jättehögt om det alla gånger. Men jag vet att det har hänt och jag har själv gjort det ett antal gånger, säger han.

Spelbolaget: "Vi behöver få ett stopp på det här"

Hur stora summor handlade det om?

– Det var några tusenlappar här och där. Själv spelade jag inte för så stora pengar, som mest några hundralappar.

Att delta i vadslagning där man själv kan påverka resultatet har länge varit förbjudet – och så sent som ifjol ströps reglerna åt ytterligare.

Från att tidigare bara varit förbjudet att satsa pengar på sin egen match eller tävling, så är det nu även otillåtet att ”betta” på andra matcher och deltävlingar i samma serie.

– Matchfixning är ett av idrottens största hot och vi behöver göra allt vi kan för att få bort det. Det här beslutet ger armlängds avstånd till spel på serier och tävlingar som man har kopplingar till vilket annars kan vara en riskfaktor för idrottare att lockas till matchfixning, sa Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, då.

NWT:s källa medger att bettandet pågått trots att han och lagkamraterna varit väl medvetna om reglerna.

– Det skickas ut information om det varje år, jag vet även att klubbarna blir informerade. Sedan kanske det inte alltid blivit att man gjort en grej av det mer än att man satt upp en lapp i omklädningsrummet.

Spelaren poängterar att saker och ting kan ha förändrats sedan han lade skridskorna på hyllan.

Men han slår fast att pengar satsades på regelbunden basis under hans tid som aktiv och att allt skedde under tysta men inte helt diskreta former.

– Man pratade som sagt inte jättehögt om det alla gånger. Det var liksom inte så att man skrek ut det inför alla i omklädningsrummet. Snacket gick mest från spelare till spelare.

Varför satsar man då pengar på sina egna matcher trots vetskapen om att det är otillåtet?

– Framförallt för att man har bra chans att vinna pengar. Man vet att det inte är okej men det var inte så att man tyckte att det var moraliskt fel eftersom man, såvitt jag vet, alltid spelade på att man skulle vinna.

Enligt källan har han aldrig spelat på att hans lag ska förlora.

Han berättar dock att det var ytterst nära vid ett tillfälle – och det var när han spelade i en klubb utanför Värmland.

– Vi hade egentligen inget att spela för i sista omgången. Då snackade vi om att lägga oss och satsa hela lagkassan på förlust. Men det förblev bara löst snack. Vi bestämde oss ganska snabbt för att skita i det så inget hände och vi vann matchen.

Tror du att detta är ett vanligt förekommande i andra sporter också?

– Det har jag ingen aning om men det känns inte helt orimligt. Sedan tror jag att det är vanligare i lägre serier eftersom oddssättarna inte är lika insatta i trupperna där. Jag tror också att det är vanligare om man kan spela på utländska spelsajter för de bryr sig nog inte lika mycket som till exempel Svenska Spel. Det känns som att det är enklare att åka fast där.

Artikeltaggar

Björn ErikssonIshockeyRiksidrottsförbundetSportSvenska spel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.