Kristinehamnssamverkan: Vill effektivisera - skapar ny förvaltning

Publicerad:
Jane Larsson (C), Louise Hamilton (MP), Ellen Skaare Håkansson (KD), Marie Oudin (M) och Eric Hesselius (L) presenterade under tisdagen ett nytt politiskt initiativ som handlar om att organisera om två av kommunens nämnder. Foto: Maria Andersson

Äldreomsorgsnämnden och socialnämnden ska få nya ansvarsområden. Det förslaget har Kristinehamnssamverkan nu lagt fram. I och med detta kommer också en ny förvaltning att skapas.

– Vi vill effektivisera våra resurser och satsa på snabbare och rätt insatser i rätt tid, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M).

Arbetsmarknad, individ och familj är arbetsnamnet på den nya förvaltningen som ska arbeta med merparten av de frågor som socialnämnden nu har på sitt bord. Men hit flyttas även kompetens från skolförvaltningen som vuxen- och yrkesutbildningen och kommunstyrelsen i form av integrationsenheten. Samtidigt flyttas ansvar för omsorg, som stöd till personer med funktionsnedsättning över till det som i dag är äldreomsorgsnämnden.

Nya äldreomsorgsnämnden har arbetsnamnet stöd, vård och omsorg. Här blir det ett större fokus på omsorgsfrågorna, med mer specialisering.

– Vi ska hjälpa människor till ett aktivt liv och har valt att samla kunskaperna kring de här frågorna i en förvaltning och en nämnd. Det innebär även en budgethöjning på 90 miljoner kronor för stöd, vård och omsorgsnämnden, säger kommunalrådet Jane Larsson (C).

Hög arbetslöshet

Kristinehamns kommun har idag en hög arbetslöshet och ett av syftena med omorganisationen och skapandet av förvaltningen för arbetsmarknad, individ och familj är att få fler kristinehamnare i egen försörjning.

– Här tar vi ett helhetsgrepp. Idag jobbar vi med samma individer vid flera förvaltningar, nu slår vi ihop det. Vi vill få aktiva medborgare som försörjer sig på egen hand, säger kommunalrådet Eric Hesselius (L).

– Vi samordnar helt enkelt verksamheter som naturligt hör ihop. Den enskilda ska få den hjälp den behöver och också känna ett egenvärde i att kunna göra det man kan själv för att påverka, fyller Ellen Skaare Håkansson (KD) i.

Louise Hamilton (MP) berättar att liknande arbetssätt finns inom andra kommuner men att omorganisationen även spinner vidare på framgången inom projektet Match2job.

– Det känns naturligt att fortsätta med ett arbetssätt som fungerar, säger hon.

Kommundirektören har nu i uppdrag att utreda hur Kristinehamnssamverkans förslag kan bli verklighet. Där ingår bland annat att se över om det behövs en ny förvaltningschef eller om det kan vara en chef på två förvaltningar.

– Vi hoppas att det här kan sjösättas till sommaren. Nu är det upp till tjänstemännen att organisera efter våra önskemål, säger Marie Oudin.

Upp i KF

Innan dess kommer såväl personal som fackliga representanter involveras i processen och så ska omorganisationen behandlas politiskt ändå upp i högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

– Det här är vårt hittills största politiska beslut som vi har diskuterat länge och jag är stolt över att vi kan lägga fram detta, sammanfattar Eric Hesselius.

Han förtydligar också att det inte handlar om en utökad politiskt organisation. Nuvarande politiker vid berörda nämnder får nya arbetsområden.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgsnämndenEllen Skaare HåkanssonEric HesseliusJane LarssonKristinehamnssamverkanLouise HamiltonMarie OudinMatch2jobPolitikSocialförvaltningenSocialnämnder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare