Många städer har någon gång drabbats av en förödande brand, som lagt stora delar av bebyggelsen i aska. Tänk bara på Karlstad 1865, Sundsvall 1888 och Åmål 1901. Någon sådan storbrand har inte drabbat Säffle, men visst har det brunnit även om det inte skedde samtidigt.
Även om vi bara håller oss till Säffles centrala delar så blir listan över bränder lång. Branden som lade den då ganska nybyggda billerudsfabriken i ruiner 1899 berättade ST om tidigare i somras. 1918 brann det så kallade Grorfeltshuset i hörnet av Östra Storgatan och Sundsgatan. Året därpå brann Säffle Möbelfabriks dåvarande lokaler, som låg ungefär där Medborgarhuset ligger idag. Som tur var pågick då redan bygget av ny fabrik vid Fabriksgatan.
En annan större brand var den som förstörde det gamla båtbyggeriet 1939.
Om vi förflyttar oss en bit framåt i tiden så inträffade en på sin tid uppmärksammad brand 1952. Det var ett trähus som låg mellan kvarnen och Wermlandsbankens hus vid Kvarnbacken. I huset hade bland annat Porslinsmagasinet sin affär. Branden i trähuset var så omfattande att huset fick rivas och det blev startskottet för en sanering i kvarteret. Snart revs även den gamla kvarnen.
Bussfabrik i lågor
Ett par år tidigare, närmare bestämt 14 april 1950, brann det i bussfabriken vid Järnvägsgatan. Företaget hette då Karosseri AB H Höglund & Co. Det var ju långt innan nya fabriken byggdes och Volvo med tiden blev ny ägare.
Branden blev dramatisk. Tidningen beskrev målande vad som hände.
- Starka knallar förrådde att kemikalier av ett eller annat slag nåtts av brandhärden och glasen i takfönstren sprang sönder och skärvorna yrde som raketsvansar mot höjden.
Efter en stund bröt lågorna igenom taket och ett gnistregn spreds över fabriken. Trots den intensiva branden lyckades man rädda det mesta av byggnaden bortsett från taket. Fabriken reparerades successivt samtidigt som produktion pågick.
Flera större bränder inträffade vid Stortorget och i angränsande kvarteret Hyttan. Vid torget – närmaste granne till Holgers konditori – låg Handels-Centrum. Det var en äldre träfastighet. Tidigt på morgonen 29 september 1961 upptäcktes rök från huset. Klockan var ännu inte sex på morgonen, men det skulle bli marknad den fredagen. En karamellförsäljare var tidigt på plats och slog larm. Sedan gick det snabbt. Det blev en annorlunda marknadsdag med rök och sot. Dessutom var det just denna dag som FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld begravdes, vilket visades på TV.
Huset revs och ersattes med det som finns där i dag.
Skådespel i centrum
Bara ett stenkast därifrån låg Apotekshuset. Det var byggt 1902 och kallades Apotekshuset för att apoteket Svanen hade haft sin lokal där i ett halvt sekel innan det flyttades till Kanaltorget.
En januaridag 1966 började det brinna i huset, som då i det närmast stod tomt. Det hade tömts för att rivas. Stenbecks bokhandel hade flyttat till en barack på torget. Hyresgästerna hade flyttat.
Det var mitt på dagen som elden bröt ut, men det hann bli mörkt medan det fortfarande brann. Det blev ett skådespel mitt i centrum samtidigt som räddningstjänsten inriktade sig på att rädda husen intill. Silvénska villan låg ju inte många meter från det brinnande huset.
Det var redan bestämt vad som skulle hända på tomten efter rivning. Där skulle det byggas ett EPA-varuhus. Så blev det också.
Samma år, alltså 1966, brann en bensinstation. Det var Texacos station i korsningen Östra Storgatan – Karlstadsvägen som totalförstördes. Korsningen har senare byggts om så brandplatsen 1966 ligger numera under den byggnad som inrymmer ICA Nära.
1967 brann det hos Centralföreningen, numera Granngården. Det var också en storbrand, av allt att döma med koppling till ett inbrott i lokalerna. Nuvarande lokaler byggdes efter den branden.
Hotellet blev aska
Mot slutet av 1970-talet inträffade tre uppmärksammade bränder i Säffle. Natten till Kristi Himmelsfärdsdag 1977 vaknade Säffleborna upp utan ett stadshotell. Det anrika Hotell Royal hade brunnit ned.
Hotellet hade byggts redan 1883 och att se hotellet i aska var smått chockartat för Säffleborna den gången. De flesta hade ju minnen förknippade med Royal. Drygt ett par år senare kunde det nya hotellet invigas, men många saknade säkert det gamla.
1978 var det dags igen. Denna gång var det hörnhuset Fogdegatan – Sundsgatan som brann. Även det var ett hus som många hade minnen från. I källaren hade en gång Benny Wallquist haft sin cykelverkstad. Där kunde man köpa sin första moped och även få skridskorna slipade.
I markplanet låg Arnes Sport och Mossbergs affär. Branden blev slutet även för det huset. Nu finns Systembolaget och La Fayette på tomten liksom en parkeringsplats.
Redan året därpå medan det ännu var vinter kom nästa stora eldsvåda, en av de största i Säffles historia. Då brann två fabriksbyggnader vid Fabriksgatan. Om denna brand berättade ST tidigare i år. Det var dels den byggnad som tidigare hade inrymt Säffle Möbelfabrik, dels den som hade tillhört Jakobssons Industrier. Flera bränder inträffade genom åren också hos Värmlands Trä och dessförinnan Jakobssons sågverk.
Värdefulla filmer brann
Vid Östra Storgatan mellan Viktorinska huset och Sparbankshuset låg en träfastighet, som bland annat hade inrymt Gustafssons konditori med servering på gården. 1982 var det annan verksamhet. Där fanns bland annat Malungs Skinn och en konfektyrbutik. Arvidson & Björkman hade flyttat till Sparbankshuset och Resebutiken hade tagit över lokalen. På våningen ovanför låg Trüschels frisörsalong.
Branden 23 maj 1982 blev slutet även för denna fastighet och dess verksamheter. Tyvärr förstördes också en kulturskatt i branden. I huset bodde Olof Nordvall, som var en flitig smalfilmare. Han hade otaliga filmer från evenemang i Säffle. Allt blev förstört i branden.
Tre år senare, 1985, inträffade en brand av helt annat slag, denna gång i sjukhuset i Säffle. Det var naturligtvis dramatiskt av flera skäl. Inte minst med tanke på att det var ett akutsjukhus med pågående verksamhet och många inneliggande patienter. Även om det bara brann på bottenvåningen var det rök som spreds i byggnaden.
Det blev stora skador i receptionen och angränsande lokaler, alltså där vårdcentralen finns i dag. Men branden släcktes, verksamheten kunde fortsätta och ingen hade då ännu kommit på tanken att lägga ned sjukhuset så de skadade lokalerna reparerades.
Båtbyggeriet brann ned
Ytterligare ett par bränder kan finnas anledning att påminna om eftersom byggnaderna i båda fallen totalförstördes. Båtbyggeriet vid Tingvallastrand totalförstördes i en explosionsartad brand 1996. När elden var släckt återstod bara en hög av aska och skrot.
Så sent som 2011 brann Sundsborgsskolans paviljong på Nytorget. Där hade elever undervisats i skolköket och även fått teknikundervisning. Inte heller där fanns mycket kvar efter branden. Naturligtvis minns vi också den senaste storbranden i hörnet av Kungsgatan och Billerudsgatan och den i affärshuset vid Sundsgatan. Där har dock båda husen kunnat repareras.
Listan över stora bränder skulle bli mycket längre om man gick utanför tätorten. Tänk bara på storbranden hos Swanboard i Svanskog, branden som blev slutet för Kohlsäters bruk, stora bränder på ladugårdar, Hällsbäcks sågverk och sågen i Sillingsfors. Flygelbyggnaden på von Echstedtska och branden som lade Remmenetorp i aska är andra exempel.
Så visst har det brunnit i Säffle även om vi inte drabbats av en så kallad stadsbrand.