Hatstorm på sociala nätverk

Publicerad:
Några exempel på kommentarer på Bengtsfors kommuns Facebook-sida. Foto: Skärmdump

Var håller invånarna inte avstånd och var fuskas det med hygienkraven? Det vill Bengtsfors kommun veta. Avvikelserna ska rapporteras in på kommunens hemsida. Något som väckt mycket starka reaktioner.

– Det har varit en fruktansvärd hatstorm, säger Katrin Thoor, biträdande kommunchef i Bengtsfors kommun.

Allt började med att länsstyrelserna fick ett uppdrag av regeringen att följa hur länens befolkning efterlever rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

"Det handlar inte om att man ska skicka in fotografier på grannen", säger Katrin Thoor, biträdande kommunchef i Bengtsfors kommun.
"Det handlar inte om att man ska skicka in fotografier på grannen", säger Katrin Thoor, biträdande kommunchef i Bengtsfors kommun. Foto: THOMAS WALLIN

– Sedan fick kommunerna göra sin del och vi tyckte att det kunde vara ett bra sätt att gå ut på kommunens hemsida och be allmänheten lämna in iakttagelser där det finns brister i efterlevnaden, säger Katrin Thoor.

– Det handlar inte om att man ska skicka in fotografier på grannen utan vi vill veta om reglerna efterlevs i allmänhet vid olika situationer och platser, fortsätter hon.

Starka känslor

Bengtsfors kommun gick ut med detta på sin hemsida redan i somras.

– Men den gången var det inte så många som svarade på det här, säger Katrin Thoor.

Denna uppmaning finns fortfarande på Bengtsfors kommuns hemsida. Valet av bilden med en kikare fick också reaktioner
Denna uppmaning finns fortfarande på Bengtsfors kommuns hemsida. Valet av bilden med en kikare fick också reaktioner Foto: Skärmdump

Det är först nu som detta väckt så starka känslor.

– Med anledning av den ökade smittspridningen tyckte vi nu att det kunde vara bra att påminna om att den här möjligheten finns, säger Katrin Thoor.

Efter att SVT Väst uppmärksammat saken i ett nyhetsinslag under den gångna veckan har reaktionerna vällt in på Bengtsfors kommuns Facebook-sida.

Paralleller till diktaturer

Åtgärden har i kommunens kommentarfält kallats "rättsvidrig" och jämförts med spioneri. Flera drar till och med paralleller till Nazi-Tyskland och Stasi under DDR-tiden (se skärmdump, reds anm).

– Men vi har inte gjort det här för att sätta dit någon. Det handlar om ett regeringsbeslut som vi försöker efterleva, säger Katrin Thoor.

Trots de många starka reaktionerna kommer Bengtsfors kommun att fortsätta använda sig av Facebook framgent.

– Vi kommer att fortsätta använda alla våra kanaler för att nå ut med information, säger Katrin Thoor.

Ger offentlighet

Bengtsfors kommun har samtidigt byt fot i frågan när det gäller att ge offentlighet eller inte angående de enheter som drabbats av covid-19. Under våren och sommaren valde kommun att inte ge offentlighet.

Göran Eriksson är kommunchef i Bengtsfors kommun. Han berättar att Bengtsfors kommun nu offentliggör vilka enheter som drabbats av covid-19 på grund av att smittan nu finns i hela samhället.
Göran Eriksson är kommunchef i Bengtsfors kommun. Han berättar att Bengtsfors kommun nu offentliggör vilka enheter som drabbats av covid-19 på grund av att smittan nu finns i hela samhället. Foto: Conny Hultgren

– Men nu är smittspridningen så allmän att den finns i hela samhället. Det var känsligare tidigare när det fanns risk för att man kunde peka ut den enskilda individen. Nu är det mer allmänt spritt och då talar vi om vilka enheter som är drabbade, säger Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors kommun.

Har inte trycket från allmänheten att få veta och Dalslänningens överklaganden i flera fall också haft betydelse?

– Nej, det har inte påverkat. Kommunen har hela tiden varit noga med att skydda de drabbades integritet och vi talar inte om vilka individer som har drabbats. Det får de göra själva i så fall. Sedan var vi hyfsat förskonade under våren. Nu är det värre, säger Göran Eriksson.

Vad tror du det beror på?

– Det är omöjligt för mig att svara på. Men en anledning kan vara att vi testar fler nu. Jag kan bara hoppas att smittspridningen går ner, säger Göran Eriksson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)CoronavirusetFolkhälsomyndighetenGöran ErikssonKatrin ThoorNyheterSociala nätverk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare