Hoppa till huvudinnehållet

Beslut i fullmäktige: Grundsärskolan centraliseras till Hagfors

Publicerad:
OR:s budgetförslag gick igenom vid fullmäktigesammanträdet under måndagskvällen.
OR:s budgetförslag gick igenom vid fullmäktigesammanträdet under måndagskvällen. Foto: Helena Karlsson

OR:s budgetförslag vann över S budgetförslag i fullmäktige. Det innebär att grundsärskolan samlokaliseras till Älvstranden Bildningscenter och grundsärskolan i Ekshärad avvecklas.

– S kom med ett förslag som jag inte tycker var genomarbetat överhuvudtaget. Det är väl det som gör att flera partier står bakom oss, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Det var en lång budgetdebatt i fullmäktige under måndagskvällen innan OR:s budgetförslag röstades igenom.

OR:s förslag vann med röstsiffrorna 18-14. Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna ställde sig bakom förslaget. Vänsterpartiet ställde sig bakom Socialdemokraternas budgetförslag. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

"En försämring"

Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) kommenterar utgången.

– Det här är en försämring av möjligheten att leva och bo i hela kommunen. De flesta av barnen klarar ju av att gå i vanlig klass när de är yngre, men det är när de kommer upp i åren det blir högre krav i skolan som man behöver ha en fysisk grundsärskola i det skolupptagningsområde man tillhör.

Enligt S budgetförslag skulle besparingen på grundsärskolan helt slopas. Istället ville partiet ta bort kostnaden för en plankonsult och lägga det i investeringsbudgeten. S ville också förhandla ner kostnaden för Svenska rallyt.

"Inte genomarbetat"

– Förslagen som de lägger för att behålla särskolan är i min värld inte genomarbetade eller långsiktiga. De har ingen finansieringsplan för 2022. De säger bara att de kommer att hitta en lösning. Det ger ju en väldig instabilitet och osäkerhet för de som har kopplingar till skolan, säger Jens Fischer.

Det är kompetensen inom grundsärskolan som idag finns inom Kyrkhedens skola som kommer att flyttas till ÄBC. Men elever kan efter rektors bedömning integreras i vanlig klass. Omorganiseringen av grundsärskolan innebär också att två tjänster försvinner i kommunen; en lärartjänst och en elevresurstjänst. Vilket är en besparing på 900 000 kronor.

"De har inte jobbat jättehårt"

– Den här frågan har fått stora proportioner. I politik vill man väl blåsa upp det lite grann. Frågan är hur mycket S vill ha igenom sitt förslag. Som jag förstår så har de inte jobbat jättehårt mot övriga partier heller för att få mandat för sin budget. Egentligen tror jag att S tyckte att det här var bra att det blev, men politik är ju en sak. Då måste man ju också göra lite politik i såna här frågeställningar. Om jag skulle vilja ha igenom någonting skulle jag ha jobbat väldigt hårt för att få igenom min budget, säger Jens Fischer.

"Har varit väldigt tydliga"

Tomas Pettersson kommenterar:

– Vi har varit väldigt tydliga hela tiden med vad vi tycker och vad vi prioriterar. När det gäller grundsärskolan, så har vi än en gång sagt nej till den besparingen. Det har vi gjort tidigare år också när det här har kommit upp som ett förslag. Det är ingen nyhet att vi tycker det här är en felaktig besparing. Vi har informerat alla partier om vad vi tycker och gått ut i god tid med vårt budgetförslag.

OR och S kommenterar budgetbeslutetDetta budgetförslag röstades igenom i kommunstyrelsenSå vill S rädda grundsärskolan i Ekshärad

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumEkshäradHagforsJens FischerKyrkhedens skolaPolitikTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.