Avtalet med kommunen klart – seriespeedway på Kalvholmen igen

Publicerad:
Till våren ska det köras tävlingsspeedway igen på Kalvholmen i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Det var många år sedan tävlingsspeedway kördes på Kalvholmen, men 2021 är det dags igen.

Avtalet med Karlstads kommun är klart och Karlstad/Hammarö har anmält ett lag i division 1.

Det full fart på Kalvholmen när Solkatterna körde i allsvenskan fram till 2010.

– Vi hade så mycket på gång och kommunen investerade i anläggningen. Vi fick ny depå, riktigt domartorn med servering, laget var riktigt bra och det var mycket folk på tävlingarna, men sen hängde inte ekonomin med. Det föll bara och det är så jäkla tråkigt. Man hade hoppats att vi kunde ha tagit hand det om bättre, säger Ola Hansson, stark man i Karlstad/Hammarö speedway, som bildades 2013.

– Vi hade inget annat val än att starta en ny förening.

Interna stridigheter gjorde att Solkatterna splittrades, men nu är Karlstad/Hammarö enda speedwayklubben på Kalvholmen.

Det är dock ett bra tag sedan ett seniorlag var i farten

– Ärligt talat kommer jag inte ihåg när vi körde sista året, säger Hansson.

Men nästa år blir det comeback om pandemin tillåter. Klubben har anmält representationslaget Speedway 054 till division 1.

Laget är i stort sett klart och ska bestå av elitserieföraren Victor Palovaara från Hammarö, Adrian Bergqvist, Karlstad, bröderna Emil och Oskar Larsson Karlsson från Torsby, Pontus Didriksson från Skoghall och Jeremia Thelaus, Karlstad, som ska göra comeback. Lagledare blir Stig Johansson.

– Målsättningen har varit att ha lokala killar.

Vad tror du om möjligheterna med laget?

– Det är först och främst till för att vi ska få till tävlingsverksamhet. Målsättning är ingen annan än att vi ska ha roligt på Kalvholmen igen. Ringar på vattnet är att få i gång en bra ungdomsverksamhet.

Ola Hansson i Karlstad/Hammarö speedway är glad att avtalet med kommunen är klart, men tycker att det dragit ut på tiden onödigt länge.
Ola Hansson i Karlstad/Hammarö speedway är glad att avtalet med kommunen är klart, men tycker att det dragit ut på tiden onödigt länge. Foto: Helena Karlsson

I våras skrev NWT att banan på Kalvholmen var klar och att Valsarna hade den som nödlösning om klubben slängdes ut från Tallhult, men det blev inte aktuellt.

Banan fungerar än så länge dock bara för träning. Det som fattades säkerhetsmässigt för att köra tävlingar är en luftsarg.

Men eftersom klubben inte äger anläggningen krävs ett disponeringsrättsavtal med Karlstads kommun för att få nödvändiga bidraget från Riksidrottsförbundet. Nu är ett femårsavtal klart.

Karlstad/Hammarö speedway tycker dock att processen varit onödigt segdragen.

– Det har tagit elva månader från vi var lovade att få tills vi fick det. Man tycker att det inte skulle ta så lång tid att skriva ihop ett papper som håller juridiskt, säger Ola Hansson, stark man i klubben.

Luftsargen kostar 400 000 och räcker i fem plus två år, och finansieras förutom med RF-bidraget av sponsorer.

– Kommunen är också med och hjälper till lite, så vi ska inte hänga ut dem för att de inte gör något.

Arbetet har försenats på grund av kommunens långsamhet.

– Annars hade vi nog varit i gång i somras, men nu är det nästan skit det samma när coronan kom. Vi kunde ha kört, men inte haft någon publik och det behöver vi för det finns ingen kassa att gräva ur.

Sargen ska beställas någon gång under vintern och till seriepremiären i april–maj ska allt vara färdigt.

– Ställer inte coronan till det för eländigt ska vi vara i gång när serien börjar i maj. Vi ska ha träningsläger med någon inbjuden klubb också, berättar Ola Hansson.

En hel del arbete återstår med byggnaderna kring banan.

– Ja, för fasiken, men det har det varit hela det här året också. Det har stått still så länge så allt behöver fräschas upp. Vi har jättedålig belysning också. På våren går det bra, men nästa höst behövs bättre ljusstyrka.

Palovaara tillbaka där det började

Artikeltaggar

Kalvholmens motorstadionKarlstadKarlstad/Hammarö speedwayklubbSpeedway

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare