Stella Broos är hemvändaren som både förvaltar och tänker nytt som konstnärlig ledare för Alma Löv Museum i Östra Ämtervik. Där lockar hon till upplevelser i konsten och visar att landsbygden spelar roll.
Nu belönas hon med NWT:s kulturpris 2020 för sitt gedigna arbete, som skapar oj-känslor hos besökarna - även under årets annorlunda sommar.
När Alma Löv stängdes för säsongen den 30 augusti var det efter en sommar som inte liknar någon annan. Det var inte ens självklart att det skulle bli någon säsong alls.
När coronan kom i våras restes många och svåra frågor av ett slag som inte handlade om konstnärliga avgöranden, utan om säkerhet, avstånd, handsprit, regler...
– Det gick åt mycket mental energi att hela tiden ställa om. Våren var jättetuff, innan vi fattade beslut om hur vi skulle göra, säger Stella Broos.
Idag är hon glad att hon vågade.
– Själva sommaren blev intensiv, men jag tycker ändå att det gick över förväntan. Det ställde krav på oss men det fungerade.
Innovativ bokning
Till det bidrog innovationen med ett nytt bokningssystem, där besökarna fick boka tid innan de dök upp. Det gav effekt:
– Det blev ungefär lika många besökare som förra året. men utspritt över hela dagarna. Förut har de flesta kommit när vi öppnar. Det var fullbokat i stort sett varje dag i juli, berättar hon.
Hon är också glad över att Alma Löv lyckades genomföra en konsertvecka - trots allt.
Oväntad plats
Kanske är det förresten lite av "trots allt" över hela Alma Löv.
– Det är väldigt spännande och fascinerande att man kan starta upp något mitt i ingenstans och skapa sitt eget centrum och få folk att komma hit. Det tycker jag fortfarande är något som ger mig mycket, med alla som kommer hit, säger Stella Broos.
Stellas far Marc Broos startade Alma Löv 1998 som ett projekt för samtidskonst mitt ute på landet, med en stor lada som centrum. Gissningsvis kraxade en och annan olyckskorp då, men museet blev kvar och utvecklades, blev ett omtyckt besöksmål - och lades ner.
2010 höll Marc Broos till och med ett begravningstal till Alma Löv.
Detta visade sig dock inte vara slutet, utan början på en paus.
Skapa sitt liv
2014 tog Stella Broos över som konstnärlig ledare. Beslutet föregicks av många tankar, ett annat liv, andra planer...
– Det var inte självklart för mig att flytta tillbaka hit. Jag hade nog inte tänkt att göra det, säger hon.
Viljan att återvända kom med barnen.
– Hur vill man att barnen växer upp? Jag kände att närheten till naturen är viktig.
Familjen flyttade till Sunne och en tid arbetade Stella på Västanå teater. Där trivdes hon bra, men började sakna konsten, att ordna utställningar och ha något eget. Samtidigt fanns tankar kring vad hon ville ha i sin hembygd och på att "skapa det man själv behöver och det andra behöver".
Landsbygdens rätt
– Vad är det jag saknar på landsbygden? Det är nästan en demokratisk fråga också. Borde vi inte kunna få ta del av konst av hög kvalitet ute på landet? Att man inte måste bo i stan för att få gå på en poesiuppläsning eller en konstutställning. De tankarna är också en anledning till att vi startade upp igen.
Nu kommer publik från storstan till landsbygden istället - och den annorlunda inramningen är en poäng i sig.
– Det handlar om upplevelsen: att skapa en atmosfär som känns tillåtande. Det gör också att man tillåter sig att öppna sinnet och vågar reflektera, säger Stella Broos.
Då vågar man möta mer svårtillgänglig och ibland obegriplig konst. Hon väljer utställare och verk utifrån angelägenhet, utan tankar på vad som kan dra mest folk.
– Mycket handlar om att visa den typ av konst man själv tycker öppnar fler perspektiv på världen, som säger något om att vara människa.
Experimenterar
Marc Broos finns kvar, nästgårds, men är tydlig med att Alma Löv nu är Stellas projekt. Fast visst blir det en speciell relation:
– Det är långt ifrån självklart att det funkar. Jag är så tacksam att det går och att han gett mig utrymmet att experimentera och testa. Det är inte alltid han och jag tycker samma sak, men han är också den enda som egentligen riktigt vet vad det innebär att driva Alma Löv.
Hon är mån om att bevara kärnan och själen i Alma Löv, men har också tagit ut nya riktningar. Verksamheten har breddats med ett konstnärsresidens, forskningsprojekt där konst och vetenskap möts, en konsertscen och ännu mera verksamhet för barn och unga.
Alma Löv är också med i flera lokala, nationella och internationella samarbeten.
"Betyder mycket"
Under vintern är museet stängt. Det är en reflekterande tid, som nu bryts med ett pris.
– Det känns jättejättekul. Man är själv inte så medveten om vad det man gör betyder, speciellt just efter en säsong. Då kan tvivlet komma på varför man gör det man gör. I och med corona har man ju fått ännu mer tid att tänka och fundera. Att få en sådan uppmuntran betyder mycket, som motivation, för att det man gör har någon betydelse för andra.
Men det måste du väl veta att det har - tänk på alla glada röster och fina recensioner!
– Ibland tycker jag det är svårt att ta till sig det. Jag har lite för mycket självkritik ibland, så att jag aldrig är riktigt nöjd med det jag gör.
Planerar för 2021
Samtidigt är museet faktiskt ett projekt, påminner hon. Sådana kan förlängas eller avslutas.
Men det blir väl en konstsommar 2021?
– Jo, det gör det. Jag sitter och planerar just nu för nästa sommar. Jag är nog en person som alltid kommer tillbaka till en punkt varje år, där jag känner att jag själv måste reflektera över vad det är värt att ägna sig åt. Eftersom Alma Löv är ett konstprojekt, en fri aktör och inte en institution så finns det alltid en viss osäkerhetsfaktor kring fortsättningen. Samtidigt som medvetenheten om skörheten i att något kan upplösas kanske gör att man både värderar och värnar ännu mer om att det ska hållas vid liv. Trots vissa baksidor så älskar jag ju verkligen mitt arbete, så min förhoppning är att kunna fortsätta i många år till. Men det är ju en grundläggande fråga, vad man gör med sin tid, så det inte blir slentrian, att man inte bara fortsätter i uppbanade spår.