Smittan är stor: "Håll förskolebarnen hemma"

Publicerad:
Förskolornas lekytor kan bli tomma från barn en tid. Fotografiet är en arkivbild från en förskola i en annan kommunen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Håll barnen hemma. Det är den uppmaning som nu Bengtsfors kommun riktar till föräldrar med 15 timmars-barn i förskola. Anledningen är den stora smittspridningen av covid-19.

– Vi vill att alla som kan låter sina barn vara kvar hemma. Anledningen är att vi just nu har ett stort personalbortfall på samtliga förskolor i kommunen, säger kommunchefen Göran Eriksson.

Han menar att all frånvaro inte behöver vara kopplad till just coronapandemin.

– Om det är vanlig höstinfluensa eller covid-19 vet vi inte. Men vi ser en ökad sjukfrånvaro i alla kommunens enheter. Därför vidtar vi den här åtgärden, säger Göran Eriksson.

Stor smittoökning

Dalslänningen berättade i förra veckan om den stora ökningen av konstaterade covid-19-fall i Bengtsfors kommun. En ökning som även drabbat förskolor, grundskolor och äldreboende.

En stor del av personalen måste vara hemma på grund av egna symtom, sjuka barn eller sjuka familjemedlemmar, vilket gör det svårt att bemanna de kommunala verksamheterna.

Kommunen vädjar

För att minska smittspridningen och underlätta personalsituationen går därför nu Bengtsfors kommun ut och vädjar till föräldrar som har sina barn 15 timmar i veckan på förskolan att hålla dem hemma.

Till att börja med gäller kommunens önskemål till och med den 11 december.

Fotnot: Föräldrar som är arbetssökande eller föräldraledig har möjlighet att ha barnen på förskola max 15 timmar per kalendervecka.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)CoronavirusetFörskolorGöran ErikssonSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare