Hoppa till huvudinnehållet

Rivstart för jättebygget - 15 hektar skog avverkad

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Förberedelserna för byggnation av laxodlingen vid Säterivägen/Krokstad har inletts med avverkning av 15 hektar skog.
Förberedelserna för byggnation av laxodlingen vid Säterivägen/Krokstad har inletts med avverkning av 15 hektar skog. Foto: Claes Österman

För två månader sedan kom klartecknet och nu har projektet fått en rivstart. Det handlar om Sveriges första landbaserade laxodling som byggs i skogen mellan Säterivägen och Krokstad. Miljardinvesteringen ska vara klar 2024 och sysselsätta 100-tals personer.

Företaget bakom storsatsningen, Swedish Premium Lax, fick klartecken från miljöprövningsenheten i slutet av augusti och när tiden för överklaganden gick ut en månad senare, hade inga överklaganden inkommit och projektet fick klartecken.

Företagets köpekontrakt med Säffle kommun om det 15,6 hektar stora skogsområdet blev undertecknat i samma veva vilket innebar att de nya ägarna kunde börja avverka skogen och förbereda anläggningen av det stora fabriksområde med den stora fabriksbyggnaden på 58 000 kvadratmeter. Kommunen sålde marken för 3,76 miljoner kronor.

Sedan dess har skogen avverkats och förberedelser för markarbeten kan därmed påbörjar senare i vinter.

Anläggningen blir mycket stor och kommer att innehålla totalt 88 bassänger för odlingens olika tillväxtsteg med vattenströmningar anpassade för laxens storlek. Merparten av bassängerna kommer att vara 25 meter i diameter.

Byggnaden som ska byggas blir på 58 000 kvadratmeter och innehåller totalt 88 bassänger.
Byggnaden som ska byggas blir på 58 000 kvadratmeter och innehåller totalt 88 bassänger.

Det ska också byggas en bearbetningsanläggning på 5000 kvadratmeter där laxprodukterna förbereds för butikerna.

– Laxkonsumtionen är hög i Sverige och vi vill ge den svenska konsumenten ett mer hållbart, färskt och lokalt producerat alternativ, säger företagets vd och grundare Sanja Miljevic.

I anläggningen kommer 40 ton lax att skördas varje dag fem dagar i veckan vilket innebär att produktionen i Säffle kommer att stå för 20 procent av den svenska laxkonsumtionen.

– Eftersom vår landbaserade laxodling inte har några krav på kustområden kan vi fokusera på att vara nära kunden och vi planerar att expandera med fler projekt över hela Sverige, förklarar Sanja Miljevic.

Sanja Miljevic är företagets vd och grundare.
Sanja Miljevic är företagets vd och grundare.

Hon berättar att en annan avgörande fördel med att flytta produktionen från havet till land är att de alltmer utbredda föroreningarna i havet gör att laxen behöver en renare livsmiljö.

– Det är känt att havsbaserad fiskodling utan rengöringsfilter eller skydd förorenar de lokala undervattensekosystemen. Med inlandsbaserad teknik kan vi leverera högkvalitativ lax som är helt fri från miljögifter och bekämpningsmedel.

Anläggningen bygger på en miljövänlig teknik som är anpassad till inlandsförutsättningar utan direkt kontakt med intilliggande vattendrag. Vattnet tas från Säffles kommunala VA och körs genom anläggningens eget reningsverk innan det distribueras till det lokala reningsverket i Säffle.

Det är ett skogsparti på drygt 15 hektar som har avverkats för att förberedas för den stora laxodlingen.
Det är ett skogsparti på drygt 15 hektar som har avverkats för att förberedas för den stora laxodlingen. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

NyheterNäringslivPremium Svensk Lax ABSanja MiljevicSäffle kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.