Snart, snart är det premiär för årets julkalender. Ska det bli en klassiker eller en av de mer lättglömda?
Ett är säkert - 2020 är året då Julkalendern fyller 60. Det uppmärksammas i en ny bok, där det frossas i julstämning och äventyr men också ramaskri och politik. Och Värmlandskopplingar finns, i båda dessa kategorier.
I boken Julkalendern genom tiderna skriver Caroline Cabot om precis varenda en som sänts i SVT, från 1960 års svartvita luckäventyr om Titteliture till årets Mirakel.
Den resan är sannerligen en äventyrlig färd med stundom skimrande snö och juldoft, stundom diskbänksrealism och politik. En del har blivit älskade, en del utskällda, medan andra mer eller mindre glömts bort.
Det är ömsom glögg, ömsom vatten, skulle man kunna säga.
Bohemisk och utskälld
En av de på sin tid mest omdebatterade kalendrarna har Värmlandskoppling. Författaren Göran Tunström skrev inte bara mästerliga romanen Juloratoriet. Han var också med och skrev julkalendern Broster Broster! som sändes 1971...
Den handlade om en bohemisk julgransförsäljare som väntade tillökning i familjen. Claire Wikholm och Carl-Gustaf Lindstedt iklädde sig rollerna som paret som kämpar mot köphysteri och miljöförstöring. Epitet som vänstervriden och "för lite jul" hördes i debatten.
Ursäkt - efter 40 år
Också när Allan Schulman - pappa till Alex Schulman - fick uppdraget att skriva manus till en julkalender 1980 blev det bråk. Han valde att göra en berättelse om livet i juletid på en skånsk bondgård i slutet av 1800-talet, vilket kanske låter som en genuin berättelse, men barnen som bänkade sig i tv-soffan fick bland annat se en grisslakt.
– Låt mig, så här 40 år efteråt, be de barn som fortfarande dras med sviter av detta om ursäkt å min fars vägnar. Han ville bara väl, lovar sonen Leif Schulman i Cabots bok.
Sune räddade julen
Bättre gick det när Sören Olsson och Anders Jacobsson från Karlskoga lyckades rädda julen 1991 - och skapade klassikern Sunes jul på kuppen. I boken berättar Sören Olsson att det egentligen skulle ha varit en helt annan julkalender 1991, men den produktionen fick problem:
– Så då ringde de två idioter på landet och frågade om vi ville skriva en julkalender på rekordfart och då gjorde vi det.
Karaktärerna i Sunes jul hade de redan uppfunnit - första boken kom 1984 - och på en månad skrev de fram ett julkalendermanus. Att det var snabba ryck understryks av att teamet inte lyckats hitta någon till rollen som Sune, när inspelningarna drog igång. Andreas Hoffer upptäcktes på en snabbmatskedja och mer eller mindre tvingades att ta rollen.
2003 fick kusinerna från Karlskoga även göra Håkan Bråkan, en hel kalender om Sunes lillebror.
Till allmänt omhuldade klassiker hör också Teskedsgumman, Trolltider, Pettson och Findus och Mysteriet på Greveholm. Varje generation verkar ha sin favorit, men kanske finns det också något slags gemensam nämnare. Jul, magi och fantasi kanske?
Vilken är din favorit?
Maja Rung i årets julkalender: "Sprängfylld av julkänsla!"