Hoppa till huvudinnehållet

Felet vi gör med ljusen i trafiken

Publicerad:
När det skymmer och blir mörkt är det inte lätt för bakomvarande bil att se den som ligger framför om inte bakljuset är på. Ett ljus många missar att slå på. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Välj halvljusinställningen.

Ta en vända runt bilen innan du ger dig ut i trafiken.

Då blir det en säkrare tur på vägarna.

Vintermörkret har kommit för att stanna ett bra tag. Det gör sig extra påmint i trafiken.

Då är det bra att synas, både som bilist och som gångtrafikant. Vad gäller den första slarvas det en del med lyset. Särskilt baktill.

– Det är något man ser dagligen. I de flesta bilar så tänds inte ljuset bak om du inte aktivt gör ett val, säger Anders Karlborg, verksamhetschef hos NTF Värmland.

Detta beror på att många använder sig av autoinställningen, men det rekommenderas inte i mörkertrafiken. Du blir i det närmaste osynlig för bakomvarande bilar.

– Det här är det lättaste tipset, vrid ljusreglaget till halvljus så har du alltid ljus bak. Då slipper du tänka på om du har det eller inte. Bygg in den rutinen så slipper man kanske whiplashskador.

Finns det fler fel bilister gör?

– Det låter torrt, men det är få som gör en säkerhetskontroll innan de åker i väg. Har du trasiga lampor så får du höra det av bilister som kanske blinkar åt dig. Lägg en halvminut på att gå runt bilen innan du åker, det har du tid med.

Att köra med trasiga lampor kan, vid sidan av att det kan orsaka olyckor, också resultera i böter.

– Det kan man använda som ett argument, att det kan bli dyrt, säger Anders Karlborg.

Skulle det vara dimma under tiden på vägen så bör man använda dimljuset. Belysningen nära bilen blir bättre och bilen syns bättre för medtrafikanter.

Dock är det sedan mitten av 90-talet förbjudet att använda dimljus i kombination med halvljus.

Anders Karlborg skickar också med några enkla tips för de som ska ut i trafiken.

– Det är en klyscha, men anpassa hastigheten efter sikt och väglag. Se till att ha marginal när du ska åka någonstans. Så ta en runda runt bilen och åk fem minuter tidigare, det är mycket värt.

Reflexer är en billig livförsäkring.
Reflexer är en billig livförsäkring. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När det kommer till gångtrafikanter så är reflexer en billig livförsäkring, även om användandet bland ungdomar skulle kunna bli bättre.

– Det smyger sig in någon faktor a la coolhet. Det räcker inte att man som förälder tjatar om det. De måste se hur bra de fungerar.

Artikeltaggar

Anders KarlborgBilNTFNyheterReflexSverigeTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.