De satsar på gemensam bas för naturguider

Publicerad:
Anders Johansson och Pontus Gyllenberg anser att certifieringen av naturguider är en styrka för naturturismen. Foto: Tommy Löfgren

Certifiering av naturguider är naturturismbranschens nya steg för att möta sina gästers krav på kvalitetssäkra upplevelser. Anders Johansson, Bengtsfors, arbetar med att lansering av certifieringen och är även med och examinerar guider.

Nu är han med och administrerar certifieringen av guiderna. Den inleddes i år och hittills har dryga 40-talet blivit certifierade.

Ett yrkesbevis

En av de företagare som ser stora fördelar med certifieringen är Pontus Gyllenberg, vd på Dalslands Aktiviteter, som varje säsong anställer guider.

Pontus Gyllenberg, vd på Dalslands Aktiviteter, gläds åt certifieringen av naturguider.
Pontus Gyllenberg, vd på Dalslands Aktiviteter, gläds åt certifieringen av naturguider. Foto: Tommy Löfgren

– För oss är det viktigt att erbjuda våra gäster kvalitet. Vi väljer medarbetare som är certifierade för att vi vet att de har en bra grund för oss att bygga vidare på, Certifieringen är ett yrkesbevis som visar att den som vill bli vår medarbetare har en grundläggande färdighet i guideyrket, säger Pontus Gyllenberg.

Lika kunskaper

Både han och Andes Johansson är överens om att certifieringen av naturguider fyller en lucka som ligger helt rätt i tiden med en gemensam kompetensbas.

Naturturism är en växande del av turismen och kraven på kvalitetssäkrade upplevelser ökar.

Anders Johansson är knuten till branschorganisationen Naturturismföretagen.
Anders Johansson är knuten till branschorganisationen Naturturismföretagen. Foto: Tommy Löfgren

– Det gäller här hemma i Sverige och även internationellt, säger Anders Johansson.

Vuxit fram

Under de senaste 15 åren har en norm för utbildning av naturguider vuxit fram. 2016 bildades. FUN, Föreningen för utbildningsnorm för naturguider.

Det är föreningen som äger kvalitetssäkringen av systemet.

Föreningens medlemmar är främst utbildningsorganisationer som folkhögskolor, universitet och gymnasier.

En del av guiderna får sina baskunskaper genom utbildningar inom naturbruk med inriktning på naturturism.

Utbildning

På Dalslands folkhögskola i Färgelanda finns exempelvis den ettåriga yrkesutbildningen för äventyrsguider.

Att certifiera sig som naturguide är att ta ett steg vidare. Den bilvande guiden får visa prov på såväl teoretiska som praktiska kunskaper. Bedömningen sker av en utomstående examinator.

Det handlar om i värdskap, förståelse av vikten av markägarkontakter, att ha en aktuell fortbildning i hjärt- och lungräddning, förmåga att skapa en plan som håller i verkligheten och hur en grupp hanteras under en tur.

Teori och praktik

Förutom teoretisk kunskap ska personen också ha praktisk erfarenhet av att guida i fält. Visa att man har haft minst två professionella guidningar per år de senaste två åren.

– Kort sagt att man är kompetent guide med ett gott hantverk, ett gott guideskap, säger Anders Johansson.

Gäller tre år

Certifieringen är giltig i tre år. Då sker en återkoppling för att guiden ska hålla sina kunskaper aktuella. Till exempel gäller det förnyandet av HLR-utbildningen..

Artikeltaggar

Anders JohanssonDalslandDjur och naturNaturturismPontus GyllenbergTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare