Hoppa till huvudinnehållet

GW säker på gärningsman: Jag tror inte, jag är hundra

Publicerad:
Leif GW Persson är övertygad att den som mördade Inger Stark är en man som vid tiden för mordet bodde granne med Inger Stark.
Leif GW Persson är övertygad att den som mördade Inger Stark är en man som vid tiden för mordet bodde granne med Inger Stark. Foto: Maja Suslin/TT

Han tipsade om en sannolik mördare för nära tio år sedan.

Men polisen i Värmland ignorerade Leif GW Perssons upplysning - och i dag är den utpekade gärningsmannen avliden.

– Det är upprörande att Inger Stark aldrig fick sin rättvisa, säger Leif GW Persson.

När preskriptionstiden för mord togs bort för tio år sedan gick kriminologiprofessor Leif GW Persson igenom samtliga då öppna mordutredningar.

Och i Inger Stark-fallet hittade han snabbt en tänkbar gärningsman:

– När jag sen började rota runt kring den här personen som det handlar om så upptäcker jag att dels är han granne till henne, de bor i samma område. Dels att han senare i livet är delgiven misstanke för en våldtäkt, så det bidrar inte till att minska mitt intresse plus att det är en jävligt udda person.

Kritisk till utredningen

I samband med en föreläsning om kalla fall för ett antal poliser tipsade kriminologiprofessorn de värmländska utredarna om sina iakttagelser.

– Då sa de jaja, de visste mycket väl vem det var men det hade liksom inte blivit av att utreda honom närmare. Det som grämer mig lite är att han levde när jag tipsade om honom, han gick och tog livet av sig något halvår senare, säger Leif GW Persson.

Han är mycket kritiskt till hur polisen i Värmland har skött utredningen av mordet på Inger Stark, och menar att de låste fast sig vid att mördaren var en deltagare vid den stora Trämässan som pågick den veckan.

– De höll ju på och rotade runt efter någon lämplig stockholmare som kunde förklara det där. Inga Karlstadsbor skulle väl göra något sådant..., säger Leif GW Persson.

"Jag är hundra"

Och fortsätter:

– Utredningen var en katastrof. Bonnsheriffer ska inte få hålla på med sådant där, ställ dem utanför skolan och låt dem bevaka övergångsställen och sånt där, de ska inte utreda mord.

Trots att den avlidne mannen inte har blivit utredd på allvar som misstänkt för mordet är Leif GW Persson övertygad om att han är gärningspersonen.

Han tror att mannen dök upp vid taxistationen när Inger Stark stod och väntade på en bil, men att hon valde att gå därifrån för att undvika att behöva dela taxi med mannen. Men följde då efter henne och mördade henne.

– Jag tror inte, jag är hundra. Jag är till och med villig att slå vad om min professorshatt. Har jag fel får jag väl kravla på knäna till Karlstad och be om ursäkt, men i min bok så är det numera uppklarat, säger Leif GW Persson.

Solveig om Inger Starks sista timmar i livetTidslinje: Mordet på Inger Stark

Tidigare artiklar i serien Mord i Värmland:

Kerstins väninna styckmördades och sänktes i NorsälvenSabina, 5, mördades utanför förskolanTiius sambo Per-Olof slogs ihjäl av norsk konstnärinnaJans storebror Eskil mördades på en skogsväg

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadLeif GW PerssonMordMord i Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.