Gårdsförsäljning av alkohol skapar jobb på landsbygden

Debatt
PUBLICERAD:
Centerpartiet har under lång tid drivit frågan att lokala producenter av öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker ska ges möjlighet att sälja en mindre volym till besökare i samband med visning, provsmakning eller övernattning, skriver Frida Pettersson med flera.
Foto: Dan Enwall
I Sverige kan du som besökare i bästa fall hoppas på ett artikelnummer och en vägbeskrivning till närmaste Systembolag – som inte sällan ligger i en stad, skriver Frida Pettersson med flera.

Tack vare Centerpartiet och januariavtalet beslutade regeringen häromveckan om en utredning som ska se över hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kan införas i hela landet. Utredningen är en viktig delseger för Värmland och Sveriges landsbygder. Gårdsförsäljning har inte bara potential att göra Sverige till en dryckesnation av rang, det bidrar även till en växande besöksnäring och en ökad svensk jordbruksproduktionen.

När vi svenskar besöker mikrobryggerier eller vingårdar i andra europeiska länder tar vi för givet att vi ska kunna köpa med oss en flaska hem som souvenir. I Sverige kan du som besökare i bästa fall hoppas på ett artikelnummer och en vägbeskrivning till närmaste Systembolag – som inte sällan ligger i en stad. Så kan vi inte ha det!

I Värmland har vi vant oss vid att kunna njuta av exempelvis Fryksdalens bryggeri i Lysvik, Arvika bryggeri, Spisbryggeriet i Branäs, Tingvalla och Good Guys i Karlstads närproducerade drycker. Dryckerna är inte bara utmärkta alternativ till importerade och storskaligt producerade fabrikat. De är också viktiga för sysselsättningen.

Enligt siffror från Lantbrukarnas Riksförbund sysselsätter småskaliga vingårdar, mikrobryggerier och destillerier runt om i landet cirka 5 500 personer. Lägg därtill alla underleverantörer i form av lantbrukare och råvaruleverantörer, förpackningsleverantörer med mera. Genom att tillåta gårdsförsäljning av alkohol kan jobben bli betydligt fler.

Centerpartiet har under lång tid drivit frågan att lokala producenter av öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker ska ges möjlighet att sälja en mindre volym till besökare i samband med visning, provsmakning eller övernattning. Det betyder inte att vi vill avskaffa Systembolaget, som vissa illvilliga röster vill göra gällande. Tvärtom! Centerpartiet värnar detaljhandelsmonopolet och ser gårdsförsäljning som ett komplement till Systembolaget. Det framgår också i direktiven för den nytillsatta utredningen.

Tajmingen för att införa gårdsförsäljning är väldigt bra. Intresset för närproducerad mat och dryck av hög kvalitet har ökat de senaste åren liksom intresset för vinodling och mikrobryggerier. Nu är det dags att låta Sveriges landsbygder skörda frukterna av det intresset!

Frida Pettersson

Centerpartiet i Karlstad

Anders Bergfjord

Centerpartiet i Arvika

Kristina Lundberg

Centerpartiet i Sunne

Anna-Lena Carlsson

Centerpartiet i Torsby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.