Hoppa till huvudinnehållet

Unga kvinnan om natten på tingsrätten med domaren och juristen

Publicerad:
Den 19-åriga kvinnan berättar om kvällen där domaren och juristen misstänks ha köpt sex av henne och hennes kompis. Foto: Helena Karlsson

Hon och hennes kompis träffade domaren och juristen på krogen.

Nu berättar en av kvinnorna om kvällen som ledde till de misstänkta sexköpen inne på tingsrätten.

– De var väldigt väldigt flörtiga och berättade vad de tycker om i sängen, säger hon.

Den 19-åriga kvinnan hastar runt i lägenheten i Karlstad efter en lång studiedag på universitetet.

Hon började en flerårig utbildning efter sommaren, samtidigt har den uppmärksammade polisutredningen - där hon är målsägande - angående misstänkt sexköp på tingsrätten nått ett kritiskt läge.

– Jag kommer ta beslut om jag ska väcka åtal inom ett par veckor, säger åklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren.

Nu har den 19-åriga kvinnan valt att berätta vad som hände kvällen i mitten av maj i år då hon och två väninnor träffade den brottsmisstänkte domaren och juristen.

"Domare i vårt fall"

De var ute på krogen i Karlstad och vid 23-tiden gick de in på ett nytt ställe.

– Där ser jag två män som kör biljard. De ler och kollar på mig så jag går dit och är lite trevlig och de var väldigt flörtiga, säger 19-åringen.

NWT träffade den 19-åriga kvinnan som är målsägande i målet där en domare och jurist utreds för misstänkt sexköp.
NWT träffade den 19-åriga kvinnan som är målsägande i målet där en domare och jurist utreds för misstänkt sexköp. Foto: Helena Karlsson

Samtidigt kände hennes ena kompis igen en av männen. Han är domare vid tingsrätten i Värmland och dömde tidigare i år i ett sexköpsmål där 19-åringen och kompisen sålt sex till en framstående finansman från Stockholm efter att de fått kontakt med honom på en sugardatingsida.

– Min kompis går iväg och pratar med honom en stund, så kommer de tillbaka efter några minuter och då säger hon "Han var ju domare i vårt fall".

När krogen stängde lämnade de unga kvinnorna utestället tillsammans med några killkompisar samt domaren och juristen. De går runt på stan och letar förgäves efter något annat ställe som är öppet.

Bjöd med till tingsrätten

Domaren och juristen föreslår i stället att de ska gå in på tingsrätten och dricka kaffe, men de är enbart intresserade av att bjuda med de tre kvinnorna.

– De sa det blir för mycket folk, det är bättre om killarna inte följer med.

Killkompisarna avvek medan de andra gick in via en personalingång i det stängda och låsta tingshuset.

– Vi gick några olika vägar där det inte fanns larm sa de och så kom vi upp till något personalrum och tog var sin kaffe, säger 19-åringen.

Hon fortsätter:

– Då blev de väldigt väldigt flörtiga och berättade vad de tycker om i sängen.

Sexuella tjänster

Samtalet fortsatte att kretsa runt sex, domaren och juristen frågade ut kvinnorna om vad olika saker kostar. En av kvinnorna tyckte till slut att situationen blev så obehaglig att hon valde att lämna tingsrätten och åka hem, men 19-åringen och hennes väninna stannade kvar.

Det slutade enligt 19-åringen med att båda männen fick sexuella tjänster utförda.

– Jag gick väldigt långt med båda männen, säger hon.

När kvinnorna kom hem senare på natten hittade 19-åringen två 500-sedlar instuckna i sin plånbok. Samtidigt fortsatte domaren att skicka sms till hennes väninna och be om att få träffas igen.

Den 19-åriga kvinnan ångrar att hon följde med domaren och juristen in på tingsrätten.
Den 19-åriga kvinnan ångrar att hon följde med domaren och juristen in på tingsrätten. Foto: Helena Karlsson

Några dagar senare valde den väninna som först lämnade tingsrätten att polisanmäla händelsen som misstänkt sexköp. Ett halvår senare togs juristen och domaren in för förhör och det pågår nu en förundersökning mot dem.

"Olämplig i domstol"

Den 19-åriga kvinnan har i dag svårt att förstå domarens och juristens agerande, med tanke på att de var väl medvetna om den utsatta situation hon och hennes väninna tidigare befunnit sig i.

– Jag förstår inte hur de tänker, en domare och en jurist som kan lagarna och som dömde en man som gjorde samma sak. Är de inte rädda att åka fast? säger hon.

Hur mår du i dag?

– Alltså... jag lever mitt liv som vanligt. Men jag ångrar ju väldigt många val som skedde, det är mycket ånger i det. Jag hade lite svårt att sova ett tag, det kändes lite dåligt, men nu går det nog bra.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag vill att domaren ska bli av med jobbet. Jag tycker inte att han är lämpad att sitta i en domstol. Det är nog det jag irriterar mig mest på, jag tycker inte att han ska sitta där och döma och utnyttja den positionen och samma med juristen. De är svin i höga positioner.

Både domaren och juristen nekar till brott.

Mamman om misstänkta sexköpet: "Jag blir äcklad"Uppgifter: Domaren köpte sex på domstolen – av kvinna han mött i rättenDomare vid Värmlands tingsrätt misstänkt för sexköpSexköpsmisstänkt domare får sannolikt jobba kvar – även om han döms

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadKöp av sexuella tjänsterVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.