Hoppa till huvudinnehållet

Räddar julen igen - med matkassar

Publicerad:
Den traditionella jullunchen hos Ica Kvantum ställs in i år, men Stefan Källvik vill ändå nå ut med sin julmat via matkassar. Arkivbild.
Den traditionella jullunchen hos Ica Kvantum ställs in i år, men Stefan Källvik vill ändå nå ut med sin julmat via matkassar. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

I tider som för vissa präglas av isolering och ensamhet hade det klassiska julbordet - som anordnas av Ica Kvantum med Stefan Källvik i spetsen varje år - nog varit extra viktig för många Säfflebor, men med anledning av covid-19 går inte firandet att genomföra på ett säkert sätt.

Beslutet om att inte duka upp ett långbord och bjuda på julmat i Ica-butiken för de Säfflebor som känner sig ensamma över jul togs tidigt eftersom man förstod att det inte skulle gå att genomföra den uppskattade traditionen på ett coronasäkert sätt. Något som Stefan Källvik själv tycker är väldigt ledsamt.

Hur känns det att behöva ställa in?

– Det är jättetråkigt! Vi har ju inriktat oss mycket på de ensamma tidigare, och just nu tror jag att behovet är som störst egentligen. Sen har det ju blivit en del av julfirandet för mig och min familj och även min personal att vi arrangerar julbordet varje år. Det har gett otroligt mycket tillbaka eftersom det har varit en så fantastisk stämning både runt borden och i hela butiken, säger Stefan Källvik.

Julbordet på Ica Kvantum är inte bara uppskattat av kunder, utan också en kär tradition för såväl personalen och Stefan Källviks eget firande med familjen. Arkivbild.
Julbordet på Ica Kvantum är inte bara uppskattat av kunder, utan också en kär tradition för såväl personalen och Stefan Källviks eget firande med familjen. Arkivbild. Foto: Carolina Schützer

Annan variant

Men att ge upp traditionen helt var trots allt inget alternativ för den här Ica-handlaren tillika julängeln, och istället för julbord blir det därför utkörning av matkassar, berättar Stefan Källvik.

– Jag ville ändå göra någonting eftersom det är en sådan härlig tradition, så i år kommer vi istället att leverera en matkasse med ett julbord i, kan man säga.

I år kommer julmaten att levereras i matkassar. Arkivbild.
I år kommer julmaten att levereras i matkassar. Arkivbild. Foto: Carolina Schützer

Ett samarbete

– Det här gör jag i samarbete med LP Kontakten och Svenska Kyrkan. De tar upp beställningar från människor som de har kontakt med och som har det tufft i samhället. Så det blir en variant i år med, också hoppas jag av hela mitt hjärta att det kan vara så pass återställt nästa år att vi kan köra på julbord i butiken igen, avslutar Stefan Källvik.

Artikeltaggar

CoronavirusetIcaIca KvantumJulMat och dryckNyheterSäffleStefan Källvik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.