Julänglarnas jobb viktigare än någonsin: "Föräldrar gråter av lycka"

Publicerad:
Diakon Lasse Söderberg och Carin Hansdotter arbetar för att alla barn ska få en fin jul Foto: Lilly Rung Klint

Julen kan bli tuff för familjer när kontot ekar tomt. Coronapandemin visar oss att sjukdom och arbetslöshet kan komma plötsligt och även om en fin jul handlar om mer än pengar kan Julänglarnas små hårda paket få föräldrar att gråta av lycka.

För elva år sedan startade Andreas Kullberg, med fyra matkassar, Julänglarna.

Svenska kyrkans julhjälp har växt sedan dess och stafettpinnen har i år lämnats över till Carin Hansdotter som genom Julänglarna hjälper familjer med pressad ekonomi att ge sina barn en strålande jul.

Genom insamlingar från företag och privatpersoner delar Julänglarna ut presentkort till barnfamiljer i Karlstad kommun. Ett presentkort innebär för många att Kalle Anka inte följs av korv och makaroner, att en 15-åring kan få gå till frisören och att en syskonskara kan se fram emot en dag på äventyrsbad efter lovet.

– Det är viktigt att barnen kan komma tillbaka till skolan efter ledigheten och berätta om sitt mysiga firande precis som alla andra, berättar Carin Hansdotter.

Ett annorlunda år

Julänglarnas arbete är lite annorlunda i år.

Coronapandemin har lett till att många har förlorat sina jobb och den ekonomiska stress och press som julen kan medföra drabbar i år ännu fler familjer. Frågorna om hjälp kom i år tidigare än vanligt och insamlingen stänger redan 15:e december för att inte bidra till trängseln på varuhusen, men många, inte minst företag, vill bidra.

– Ingen säger nej. Alla jag pratat med vill hjälpa till, de som inte kan ge presentkort kommer med kreativa lösningar och bidrar med det de kan, säger Carin Hansdotter.

Förra året hjälpte Julänglarna 277 familjer med 653 barn att skapa en jul att minnas.

De små sakerna betyder mycket

Carin Hansdotter menar att det är svårt att förstå hur viktiga de små sakerna många tar för givet kan vara.

Sprillans nya gympakläder till exempel kan göra otroligt mycket för ett barn, att få känna att "de här är mina" kan vara ovärderligt.

– De är aldrig så rädda om grejer som då. Det är fint att se, och föräldrarna gråter av lycka.

Artikeltaggar

JulJulänglarnaKarlstadMeraNyheterSvenska kyrkanVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare