Hoppa till huvudinnehållet

För Stini påverkar pandemin både jobbet och vardagen

Publicerad:
Majoriteten av kunderna vill fortfarande att Stini kommer hem till dem och lagar maten. Det finns dock undantag. På torsdagen valde till exempel Stinis 95-åriga kund att få maten levererad lagad och klar hem till sig.
Majoriteten av kunderna vill fortfarande att Stini kommer hem till dem och lagar maten. Det finns dock undantag. På torsdagen valde till exempel Stinis 95-åriga kund att få maten levererad lagad och klar hem till sig. Foto: Lisa Olaison

För Stini Hermansson Calais, som driver företaget Herman Anderssons lantmat & livsglädje, har pandemin påverkat vardagen på flera sätt.

Företaget – som sköter inköp av varor och matlagning till äldre – har visserligen fortsatt fullt upp att göra. Men mycket får göras på ett annat sätt än tidigare.

– Från och med den här veckan köper vi till exempel maten online, säger Stini Hermansson Calais.

Syftet är naturligtvis att minska kontaktytorna för att på så sätt minska smittorisken. Och eftersom just detta är viktigt, har Stinis familj även helhjärtat ställt upp och så långt som möjligt minimerat umgänget med andra.

– För min 12-åring är det en stor uppoffring. Men min familj gör det både för de äldre som jag lagar maten till och för min skull eftersom jag själv har hyperirriterade luftrör.

Stini lagar ofta ett antal portioner till sina kunder som de kan förvara i kyl eller frys och kan ta fram när de behöver.
Stini lagar ofta ett antal portioner till sina kunder som de kan förvara i kyl eller frys och kan ta fram när de behöver. Foto: Lisa Olaison

Hur ofta Stini är ute hos sina kunder varierar. En del vill att hon kommer varje vecka, medan andra nöjer sig med besök varannan vecka. Men oavsett hur ofta hon besöker kunderna, påverkas även själva besöken av den pågående pandemin.

"Viktigt med livskvalitet"

– Jag vill ju vara nära de äldre fysiskt, men nu ska man hålla avstånd. Det är svårt, men det går. Det är mycket att tänka på varje dag. Men man får vara påhittig.

Vad gäller maten lagar Stini ofta ett antal portioner till sina kunder som de kan förvara i kyl eller frys och ta fram när de behöver.

Här har Stini precis hämtat mat hon beställt online.
Här har Stini precis hämtat mat hon beställt online. Foto: Lisa Olaison

Varierande ålder

Åldern på företagets kunder ligger mellan 78 och 95 år. Majoriteten vill fortfarande att Stini kommer hem till dem och lagar maten på plats i köket. Det finns dock undantag. På torsdagen valde till exempel Stinis 95-åriga kund att få maten levererad lagad och klar hem till sig.

Är det ett par som firar bröllopsdag och vill ha hummer – då får de hummer.

Pandemin har även lett till att verksamheten utvecklats såtillvida att Stini även utför andra tjänster åt sina kunder.

– Jag kan till exempel gå till apoteket åt dem.

Vardagsmat eller hummer

Vilken typ av mat Stini lagar bestämmer kunderna helt och håller själva. Ofta handlar det om vardagsmat.

Men det finns såklart undantag.

– Är det ett par som firar bröllopsdag och vill ha hummer – då får de hummer.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadSamhälleStini Hermansson Calais

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.