Hoppa till huvudinnehållet

SD kräver stopp för bidrag till studieförbund

Publicerad:
Riksdagsledamot Runar Filper (SD) kräver tillsammans med två andra sverigedemokrater att Karlstads kommun genast stoppar alla utbetalningar till ett studieförbund, som han menar har islamistiska kopplingar.
Riksdagsledamot Runar Filper (SD) kräver tillsammans med två andra sverigedemokrater att Karlstads kommun genast stoppar alla utbetalningar till ett studieförbund, som han menar har islamistiska kopplingar. Foto: Åsa Eneljung

– Karlstads kommun stödjer Ibn Rushd som har islamistiska kopplingar, skriver tre ledande sverigedemokrater i en debattartikel.

Efter avslöjandet om att flera studieförbund, däribland Ibn Rushd, måste betala tillbaka en del av sina på statsbidrag kräver Sverigedemokraterna åter igen att Karlstads kommun och Region Värmland slutar ge bidrag till förbundet.

– Vi vill att Karlstads kommun och Region Värmland omedelbart stoppar alla utbetalningar till Ibn Rushd, säger riksdagsledamoten Runar Filper (SD) till NWT.

Han riktar samma krav mot Folkbildningsrådet, som fördelar statsbidrag.

Misstänkt fusk

Under förra året fick Folkbildningsrådet information från flera studieförbund, om att dessa utsatts för bedrägerier och att de misstänkte fusk med statsbidrag, som betalats ut till folkbildningsverksamhet i Järvaområdet i Stockholm. Nu ska fyra studieförbund med verksamhet i Järva betala tillbaka totalt 5,3 miljoner kronor av statsbidragen de fått för 2019.

Att Sverigedemokraterna riktar udden i sin kritik mot endast ett av de inblandade studieförbunden handlar om värdegrund. Partiet har vid upprepade tillfällen krävt att bidrag till Ibn Rush stoppas på såväl statlig som regional och lokal nivå.

Sluta finansiera islamism – stryp stödet till Ibn Rushd

– Ibn Rushd är är ett muslimskt studieförbund som gång på gång visat att man har kopplingar till den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet, säger Runar Filper. De har åtskilliga gånger ertappats med att bjuda in antisemitiska och homofobiska talare till sina evenemang.

Runar Filper skickade på torsdagen ut en debattartikel, tillsammans med riksdagsledamot Tobias Andersson (SD) och Kjell Örnberg (SD), gruppledare i Karlstads kommunfullmäktige, som handlar om bidragen till Ibn Rushd och SD:s krav på att utbetalningarna stoppas.

– Sedan 2005 har det muslimska studieförbundet fått en kvarts miljard kronor i rena skattepengar, skriver de.

– Med hjälp av riksdagens utredningstjänst (RUT) kan vi nu avslöja att 88 svenska kommuner givit studieförbundet stöd i mångmiljonklassen bara de senaste två åren.

– Karlstad är en av dessa kommuner, säger Runar Filper. 2019 betalade Karlstad ut 10 229 kronor till, 2020 beviljades bidrag på 10247 kronor. Region Värmland gav 17 000 kronor i år, och 26 000 i fjol.

Får bidrag

– Ibn Rushd har ingen stor verksamhet här i Karlstad, men de samarbetar med andra studieförbund, och följer de riktlinjer som finns, säger Johanna Larsson (M), som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden i kommunen. Vi har ett mycket gott samarbete mellan studieförbunden i Karlstad, och det är vi väldigt glada för.

Hon ser ingen anledning att ifrågasätta, än mindre ompröva Ibn Rushds rätt till bidrag utifrån uppgifterna om islamistiska kopplingar eller det som hände i Järva.

– De får statliga bidrag, och bidrag från Region Värmland. Vi följer Ibn Rushds verksamhet, som vi gör med alla som får bidrag. Vi har inga signaler om att något inte skulle stå rätt till.

Artikeltaggar

Ibn RushdKarlstadKjell ÖrnbergNyheterPolitikRunar FilperSverigedemokraternaTobias Andersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.